De opa van Mila Haak wordt 'leuk oud', zoals zijn kleindochter het omschrijft. FOTO MILA HAAK
De opa van Mila Haak wordt 'leuk oud', zoals zijn kleindochter het omschrijft. FOTO MILA HAAK Foto: Mila Haak

'Opa laten zien, zoals ik hem zie'

MIDDELBURG – In Cinema Middelburg is afgelopen weekeinde de korte documentaire 'Het laatste beeld' van Mila Haak in première gegaan. Het is de eerste Zeeuwse film die op Picl, een online dienst, te zien is. De film vertelt het verhaal van de opa van Mila, die terugblikt op een bewogen leven. Aan de hand van de brieven die zij elkaar schrijven ontstaat er een beeld van verleden en heden. De pas 17-jarige Mila filmt hoe haar opa in het zicht van de dood het laatste stuk van zijn leven in 's-Gravenpolder inricht.


DOOR JESSICA ROVERS


Mila vond de uitverkochte première een groot succes. “Het was erg leuk”, vertelt de jonge filmmaakster. “Ik heb allemaal goede reacties gekregen.” Ook landelijk is Milas documentaire al opgemerkt. Samen met haar opa was Mila vorige week te zien bij een uitzending van Tijd voor Max en dat terwijl Mila nog niet eens zeker weet of ze een opleiding aan de filmacademie wil gaan doen.

“Het idee een documentaire te maken ontstond vorig jaar toen ik aan het kijken was welke opleiding ik straks ga kiezen. Ik vind het heel leuk om verhalen te vertellen, maar op wat voor manier ik dat wil gaan doen, weet ik nog niet. Een schrijversopleiding lijkt mij ook heel leuk.”

Om te kijken of de filmacademie bij haar Mila past, besloot ze een documentaire te maken. Een onderwerp was snel gevonden. “Ik vind dat mijn opa op een leuke manier oud wordt en ik wilde graag zijn leven in beeld brengen. Dit doen we door brieven naar elkaar te schrijven. Daarin vertelt mijn opa veel over vroeger en de oorlog. Ook hebben we het over de dood. Ik ga regelmatig bij hem op bezoek en we begonnen met schrijven toen ik een keer op zijn bureau een berichtje op een post-it achterliet. Voor de film heb ik een selectie gemaakt, want de meeste brieven waren heel lang. In de documentaire vraag ik veel over zijn leven wat best heftig was, dus hij heeft veel te vertellen. Het is ook heel persoonlijk, maar hij is gelukkig heel open. Hij wordt steeds ouder en ik ben heel blij dat we dit samen hebben kunnen doen. We zijn dichter bij elkaar gekomen.”

Tien

De persoonlijke benadering is volgens Mila een voorwaarde voor het succes van een film. “Ik wilde het eigen maken. Iedereen kan een film maken over mijn opa, maar ik wilde het doen als zijn kleindochter. Door het gebruik van de brieven heb ik geprobeerd het persoonlijk te maken. Het zijn eigenlijk twee verhaallijnen door elkaar heen. Ik ben tevreden over het resultaat omdat ik denk dat ik er mijn eigen draai aan heb kunnen geven.”

De film was ook Milas profielwerkstuk voor het vwo en is door haar docent beoordeeld met een tien. “Ik heb alles zelf gedaan. In de zomer begon ik met filmen. Met het editen en monteren erbij heb ik er zo'n halfjaar over gedaan. Ik zou het leuk vinden als de film ook in andere filmhuizen te zien is. Ik wacht af wat er allemaal nog komt.” [l]