The Juke Joints na een eerdere show in Middelburg. FOTO MARIANNE POPPE
The Juke Joints na een eerdere show in Middelburg. FOTO MARIANNE POPPE Foto: Marianne Poppe

The Juke Joints knalt ook na 35 jaar nog steeds

MIDDELBURG - The Juke Joints bestaat 35 jaar, maar staat zondagmiddag 4 maart pas voor het eerst in poppodium De Spot in Middelburg. Daar houden de bluesmuzikanten hun nieuwe live-cd en dvd ten doop, opvallend genoeg in november vorig jaar opgenomen bij buurman De Piek in Vlissingen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Zeeuwse band houdt het release-feest bewust niet in Vlissingen. “Het is wat vreemd om twee keer in korte tijd in dezelfde zaal te spelen. Bovendien was het toen we hiermee bezig waren nog niet duidelijk wat er met De Piek zou gebeuren”, zegt Peter Kempe over het podium in Vlissingen dat, zo werd vorige week bekend, in juli hoogstwaarschijnlijk de deuren sluit. De drummer en zanger van The Juke Joints is ervan overtuigd dat het ook in Middelburg een feestje wordt. “Het is een leuke zaal, ze doen het goed en het geluid is er dik in orde.” Wie er zondag 4 maart bij wil zijn, moet op tijd komen, want er is geen entree. “En vol is vol”, waarschuwt Kempe. “Het is geen officiële presentatie, maar een releaseparty. Iedereen kan een biertje drinken aan de bar, wij zorgen voor wat vette happen en geven een optreden.”

Ierland

De live-cd/dvd zijn te koop in De Spot. Daarna is hij via de website van The Juke Joints verkrijgbaar. Het live-album is in november vorig jaar opgenomen in De Piek ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van de band. Bij het 12,5-jarig bestaan in 1996 nam The Juke Joints ook een cd op in het Vlissingse podium.

In 2001 verscheen de cd ‘Live in Ireland’, maar sindsdien is het op het gebied van live-albums stil geweest, als je de akoestische cd van begin vorig jaar niet meerekent. “Die kwam echt op ons pad. We waren uitgenodigd voor een programma van radiostation Crossroads in Bergen op Zoom. Toen we de opnamen maanden later luisterden, vonden we ze allemaal zo goed dat we het zonde vonden om er niets mee te doen.” De nieuwe live-cd is niet vergelijken met dat album. “Hierop knallen we echt van het begin tot het einde. Je hoort wel eens dat bands aan kracht inboeten als ze ouder worden, maar daar is bij ons niets van te merken.”

Dwarsdoorsnede

The Juke Joints putten voor de show in Vlissingen uit een lijst met klassiekers van de bands en nummers die nog nooit op een live-cd zijn verschenen. Vijf hebben het album gehaald: de nieuwe songs ‘Hold on’, ‘Mercy mercy’ en ‘I will follow’, de Paul Butterfield Bluesband-klassieker ‘Born in Chicago’ en het van hun Amerikaanse collega’s Nighthawks geleende, stampende ‘Black stabbing woman’. “De rest is een dwarsdoorsnede van een concert van The Juke Joints van de laatste jaren.”

Mengeling

Het is niet vreemd dat de jubileumshow in november uitmondde in een feestje. Met de typische stijl - een mengeling van blues, rock-’n-roll, rockabilly en zydeco - weet The Juke Joints vrijwel altijd iedereen op te zwepen, of de band nu speelt in een café, een popzaal of op een groot festival staat.

'Bij ons is er niets van te merken'

De band heeft in de afgelopen 35 jaar een grote fanschare opgebouwd in binnen- en buitenland. Zo zijn de Zeeuwen al twee keer uitgeroepen tot de beste bluesband van Nederland en speelt ze dit jaar nog in clubs en op festivals in Noorwegen, Duitsland en België.

Het optreden in Middelburg begint volgende week zondag om 15.30 uur. De zaal gaat een half uur eerder open. Meer informatie is te vinden op www.despotmiddelburg.nl en www.thejukejoints.com.[l]