Wethouder Jaap Melse bij het braakliggende kavel aan de Dorpsdijk. FOTO GEMEENTE VEERE
Wethouder Jaap Melse bij het braakliggende kavel aan de Dorpsdijk. FOTO GEMEENTE VEERE Foto: Gemeente Veere

Ontwikkelingen op 'black spot' aan Dorpsdijk

VROUWENPOLDER - Jaap Melse is blij dat er eindelijk iets gaat gebeuren met de ‘black spot’ aan de Dorpsdijk in Vrouwenpolder. “Wij zijn er regelmatig op aangesproken”, zegt de wethouder van de gemeente Veere.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De doorbraak in het al jaren slepende dossier kwam toen de gemeente Veere een aanvraag binnenkreeg voor een zogenoemd kwalitaria in het leegstaande pand aan de Dorpsdijk 21-23 in Vrouwenpolder, meteen naast de Pelgrimskerk.

Het pand is van dezelfde ondernemers als het al jaren braakliggende kavel ernaast dat grenst aan het pand waarin pizzeria Mediterranée is gevestigd. “Ik vond dat het niet zo kon zijn dat één stukje werd ontwikkeld en de rest zou blijven zoals het is”, zegt Jaap Melse. “Dat zou te veel weg hebben van een vlag op een modderschuit.”

Doorn

De Veerse wethouder kon het nodige eisen rondom de aanvraag, want volgens het bestemmingsplan mogen er slechts vijf horecagelegenheden zijn in het centrum van Vrouwenpolder. De kwalitaria is straks nummer zes.

De gemeente wil (en mag ook) afwijken van het bestemmingsplan, maar Melse wilde dat alleen doen als de eigenaren iets zouden doen aan het braakliggende stuk grond ernaast. “Dat is al jaren een doorn in het oog van inwoners en toeristen”, aldus Melse. “Wij kregen regelmatig opmerkingen dat we zo enthousiast bezig waren met de horeca en recreatie in het Fort den Haak-gebied, maar het centrum zouden we laten verloederen. Ik vind dat jammer. Je moet dat niet willen.”

In het dorpsplan staat de wens dat het hele gebied tussen de nummers 21 en 29 een opkikker krijgt. Volgens de makers van het plan zou dat de levendigheid van het centrum vergroten. Melse is blij dat er nu een begin wordt gemaakt met het pand op 21-23.

Verblijfsgebied

De ondernemers hebben beloofd dit jaar met een plan te komen voor de lege kavel. Volgens Melse moet het niet zo’n probleem zijn daarop iets te bouwen, omdat er veel mag in het centrum. Zo is een combinatie van een winkel en recreatie-appartementen erboven mogelijk. “Wij hebben veel geïnvesteerd om het centrum van Vrouwenpolder in te richten als een mooi verblijfsgebied. Ik vind best dat je dan ook wat van de ondernemers mag vragen.”

'Het is geweldig dat er iets gebeurt'

Met de verbouwing van het pand aan de Dorpsdijk 21-23 willen de eigenaren zo snel mogelijk aan de gang. Doel is dat de kwalitaria nog voor de Vrouwenpolderse Dagen de deuren opent. Het plan voor de kavel erachter moet dit jaar klaar zijn, zodat de ontwikkelingen uiterlijk op 1 januari van volgend jaar van start kunnen gaan. Melse is blij met de doorbraak. “Het is geweldig dat er eindelijk iets met het gebied gebeurt.”[l]

De herinrichting van de dorpsentree en het centrum in Vrouwenpolder is één van de projecten uit het bijna allesomvattende plan ‘Vrouwenpolder 2020’. Een ander belangrijk onderdeel daarvan is het vernieuwen van het Fort den Haak-gebied. De gemeente Veere is ermee aan de slag gegaan, nadat inwoners en ondernemers samen een lijst hadden gemaakt met ideeën over de toekomstige ruimtelijke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in het dorp. De herinrichting van het centrum is in mei 2013 afgerond.