Het JRC komt te staan bij het onderkomen van de HZ op het Groenewoud. ILLUSTRATIE CONIX RDBM
Het JRC komt te staan bij het onderkomen van de HZ op het Groenewoud. ILLUSTRATIE CONIX RDBM Foto: Conix RDBM

Bouw van Zeeuws lab kan beginnen

MIDDELBURG - Het is niets minder dan een mijlpaal, zei gedeputeerde Harry van der Maas nadat hij woensdag de intentieovereenkomst voor de bouw van het Joint Research Center (JRC) in Middelburg had ondertekend. De ontwikkeling van het laboratorium kost maar liefst 21 miljoen euro. Het biedt plaats aan studenten van alle niveaus.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Met het ondertekenen van de overeenkomst staan alle lichten op groen voor de bouw van de wetenschappelijke keuken, die komt naast het nieuwe pand van HZ University of Applied Sciences op het Groenewoud in Middelburg. “Over de potten en pannen die erin komen gaan we nu nadenken. Nu gaat het in ieder geval echt beginnen”, zei Harry van der Maas, die als gedeputeerde de trekker is van Campus Zeeland.

Met het project willen de provincie, gemeenten en onderwijsinstellingen het technisch hoger en wetenschappelijk onderwijs in Zeeland een impuls geven. Dat is ook één van de aanbevelingen in het rapport van de commissie Balkenende om de economische structuur van Zeeland te versterken. Een bèta college, naast het huidige University College Roosevelt (UCR), moet het uithangbord worden. Het onderwijs op het college moet draaien om de thema’s water, energie en food. “Zeeland biedt heel veel kansen om zich te ontwikkelen tot een kennisregio op die gebieden. Met een bèta college en een JRC bied je niet alleen de Zeeuwse studenten kansen. Je kunt ze ook hier houden, omdat ze hier hun geld kunnen verdienen."

Praktijkgericht

De bouw van het JRC is een eerste stap op weg naar een bèta college. Het laboratorium is bedoeld voor studenten van de HZ, UCR en Scalda. Ze kunnen er zaken testen en praktijkgericht onderzoek doen, al dan niet in opdracht van bedrijven uit de omgeving. Prof. dr. Ger Rijkers en zijn student Sam Max gaven een voorbeeld van Max’ onderzoek naar watervlooien. “Nu moest ik voor mijn onderzoek vier weken naar Leiden. Geloof me, het is niet makkelijk om daar een kamer te vinden”, zei hij. “Als we alles hier kunnen doen, is de reistijd niet meer een veelvoud van de onderzoekstijd."

De ontwikkeling van het JRC kost 21 miljoen euro. Het moet in 2020 de deuren openen. Naast het Rijk betalen de provincie, de gemeente Middelburg en de HZ een gedeelte. Bestuursvoorzitter Hendrik-Jan Arenthals van Scalda zei dat het JRC het onderwijs verbindt met elkaar en de praktijk. “En het verbindt ons met de toekomst.” Prof. dr. Bert van den Brink, dean van UCR, zei uit te kijken naar de opening. “Het vinden van goede laboratoriumfaciliteiten is de afgelopen veertien jaar een uitdaging gebleken. Dat was een belangrijke reden om mee te doen. Maar nog belangrijker is dat je als wetenschappelijk instituut verbonden wilt zijn met je omgeving. Wij leven in een Delta, een omgeving waar zaken spelen die van groot belang zijn in de 21e eeuw.”[l]