De nieuwe schoolnaam wordt uitgebreid gevierd. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De nieuwe schoolnaam wordt uitgebreid gevierd. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

‘Waar passie en talent samenkomen ontstaat iets moois’

Leerlingen de Vossenburch zijn in hun element

MIDDELBURG - Archipelschool De Vossenburch in Middelburg heet voortaan Het Element. De school in Dauwendaele met honderdvijftig leerlingen heeft de afgelopen jaren veel veranderingen ondergaan. “De lesmethodiek sluit nu veel beter aan bij de maatschappij dan voorheen. We werken kindgericht,” vertelt directrice Yvonne van Dijk. De naamsverandering onderstreept de vernieuwing.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Het is koud op het schoolplein waar alle kinderen, leerkrachten en ouders zich hebben verzameld voor het naamfeest. Burgemeester Harald Bergmann en wethouder Chris Dekker zijn ook aanwezig bij de onthulling van de naam. Muziekdocent Sjef Hermans speelt muziek om iedereen warm te krijgen. ‘Yemma papa doeska’ is een Russisch liedje met een dansje erbij. Vooral de leerlingen van de onderbouw kennen het goed en doen enthousiast mee.

Talenten
Djayden (10) en Faye (12) staan samen met directrice Yvonne van Dijk op het podium om de middag te presenteren. “Ik vond het wel even spannend om op het podium te staan. Maar toen we eenmaal gingen praten waren mijn zenuwen weg,” zegt Faye. Ze kondigde burgemeester Bergmann aan. “De Vossenburch doet veel voor de buurt. De leerkrachten geven niet alleen les aan de kinderen, maar stimuleren hen hun talenten te ontwikkelen. Samen met ouders en verzorgers willen zij dat de kinderen zich goed voelen. De nieuwe naam vind ik hierbij passen.” Als de vlaggenpaal met de nieuwe schoolvlag rechtop gezet wordt, zakt de vlag niet gelijk soepel naar beneden. Er is een E te zien en iemand roept ‘De school heet Efteling!’ Er wordt gelachen. Als de vlag uiteindelijk zakt is te zien dat ‘Het Element’ de nieuwe schoolnaam is.

Nieuw
De nieuwe naam past goed bij de visie van de school, waar sinds 2014 Van Dijk directrice is. Ze heeft de afgelopen jaren samen met het team gewerkt aan vernieuwing van de methodiek. Er is gekozen om met Slim Fit te werken. Docenten hebben niet meer een eigen groep, maar zijn als team verantwoordelijk voor een groep leerlingen. “De kinderen krijgen les van verschillende personen en dat geeft een leuke afwisseling. Leerkrachten, onderwijsassistenten en vakspecialisten werken samen. De lessen worden als team voorbereid en dat vergroot het werkplezier.” Dit is het tweede schooljaar dat er met de Slim Fit-methode gewerkt wordt.
Een andere verandering is de invoering van Jeelo, een thematische manier van werken. De hele school gaat projectmatig met een onderwerp aan de slag. Vakken als aardrijkskunde, natuur, geschiedenis en handvaardigheid worden verwerkt in het project. “Iedere groep geeft invulling aan het project op het niveau van de kinderen. Thuis aan de keukentafel kunnen broertjes en zusjes dus ook vanuit hun schoolervaring vertellen over hetzelfde onderwerp.”

Slogan
Faye en Djayden zijn blij met hun school. “De sfeer is heel relaxt,” zegt Djayden. “Het gebouw is ook gezellig.” De juffen en meesters laten de leerlingen vaak leuke dingen doen, vindt Faye. “De naam vind ik ook leuk. Het klinkt wat vlotter.” De naam is voortgekomen naar aanleiding van een boek van de Britse onderwijskundige Ken Robinson. De ondertitel van het boek is de slogan van de school geworden: ‘Als passie en talent samenkomen, ontstaat iets moois.’ Muziekdocent Sjef Hermans heeft een schoolrap geschreven, met acht coupletten over verschillende hobby’s en interessegebieden. Met als belangrijke slotzin: ‘Ik ben een talent.’