Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) presenteert werkplan voor dit jaar

Opnieuw veel aandacht voor snelheid en fietsers

MIDDELBURG - Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) gaat dit jaar gericht campagne voeren op wegen waar veel of opvallende snelheidsovertredingen worden gemaakt. “Ons doel is honderd procent verkeersveiligheid”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Snelheid is één van de speerpunten in het werkplan van ROVZ. Een derde van de dodelijke ongevallen wordt hierdoor veroorzaakt. In 2017 vielen er in Zeeland achttien verkeersdoden te betreuren. “Dat zijn er achttien te veel”, is het duidelijke commentaar van gedeputeerde Harry van der Maas.

ROVZ gaat met Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzoek doen naar snelheidsovertredingen in de provincie. Vragen zijn niet alleen waar de snelheid het vaakst wordt overschreden, maar ook of er een verband is tussen overtredingen, ongevallen en de inrichting van een weg en of bepaalde perioden van invloed zijn. Op basis van het onderzoek worden campagnes uitgezet in regio’s waar deze nodig zijn. “Daarnaast haken we aan bij de landelijke campagnes, maar maatwerk blijkt het meest effectief.”

Positief

Een voorbeeld van zulk maatwerk is de campagne ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’ Daarin worden automobilisten op gevaarlijke wegen via positieve boodschappen herinnerd aan de maximumsnelheid. De rol van omwonenden is belangrijk tijdens zo’n campagne. De werkwijze werpt zijn vruchten af, zo is onder meer in de gemeenten Borsele en Kapelle gebleken. In eerstgenoemde gemeente werd actie gevoerd op de Molendijk in ‘s-Heerenhoek. “Mensen kunnen zichzelf opgeven, dus het is afwachten waar ze komend jaar plaatsvinden.”

Telefoon

Snelheid was vorig jaar ook een speerpunt van ROVZ, samen met aandacht en fietsers. De laatste twee staan ook nu weer centraal. Campagnes over aandacht in het verkeer, zoals ‘Fietsalert’ en ‘Er gaat meer kapot dan je scherm’ over de risico’s van telefoongebruik, gaan door. Verder komt er misschien een proef met een systeem dat app-verkeer tijdens het autorijden uitschakelt. ROVZ is daarover in gesprek met een aantal grote bedrijven. Chauffeurs van bestelbussen en vrachtwagens blijken namelijk een risicogroep te zijn.

Ongelukken

Extra aandacht voor de fietsers is ook in 2018 nodig, want het aantal ongevallen met fietsers blijft stijgen. ROVZ zet de spotlights dit jaar vooral op kinderen, 55-plussers en wielrenners, die veel ongelukken blijken te krijgen. Er is ook onderzoek gedaan naar de fietspaden rondom Goes. Daaruit bleek dat bepaalde stukken moeten worden aangepakt. Daarnaast komt er binnen nu en enkele maanden een actie om het gedrag van fietsers te verbeteren.

Het ROVZ krijgt 750.000 euro om alle maatregelen uit te voeren. Daarbovenop komt een bedrag van 164.000 euro voor educatieve activiteiten.