Wim Steketee en Piet Kraan, al jaren de kopstukken van de Lokale Partij Middelburg. FOTO ANNET EEKMAN
Wim Steketee en Piet Kraan, al jaren de kopstukken van de Lokale Partij Middelburg. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

'Iedereen moet rekening met ons houden'

MIDDELBURG - Vier jaar geleden spoten Piet Kraan en Wim Steketee van de Lokale Partij Middelburg (LPM) vuur na de voor hen frustrerende informatie. “Het was niet prettig”, kijkt Kraan aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart terug. Hij is opnieuw lijsttrekker en Steketee staat net als in 2014 op nummer twee. “Maar we gaan nu anders de verkiezingen in.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Voor wie het niet meer weet: de LPM won in 2014 de verkiezingen. De lokalen kwamen net als het CDA en de PvdA uit op vier zetels, maar kregen de meeste stemmen. Piet Kraan en Wim Steketee namen daarom het voortouw in de informatie. “Dat gaan we sowieso niet meer zelf doen”, zegt Kraan. “Ook wij hebben fouten gemaakt. We waren te veel betrokken. Zoiets kan beter iemand anders doen, iemand die Middelburg kent en van de stad houdt.” Kraan vond het destijds niet meer dan logisch om de PvdA buiten de deur te houden, omdat de sociaal-democraten flink wat zetels hadden moeten inleveren. Het CDA, de VVD, SGP en ChristenUnie waren daarvan niet overtuigd en vormden na eerste gesprekken met de LPM toch een coalitie met de Partij van de Arbeid. Daarmee verwezen ze de LPM door naar de oppositie.

Het frustreerde Kraan en consorten. De gang van zaken had ook zijn weerslag op de sfeer in de gemeenteraad. Volgens Steketee gaat het pas de laatste tijd onderling weer wat beter. “De raad trekt wat meer met elkaar op”, zegt hij. “Er worden nu ook besluiten genomen met een andere meerderheid dan zeventien tegen twaalf, de verhouding tussen coalitie en oppositie. Met de bestuurscultuur gaat het echter nog steeds niet goed.”

Het was één van de zaken waarop Kraan en Steketee de afgelopen jaren zeer regelmatig hamerden. Zij vonden en vinden dat de gemeente te weinig naar de inwoners luistert en te vaak doet wat ze zelf denkt dat het beste is. Kraan erkent dat het college verschillende pogingen heeft ondernomen om de cultuur te veranderen, maar het is niet genoeg. “Het is een lastig iets om je vinger op te leggen, maar het lukt je alleen om de bestuurscultuur te veranderen als de mensen het zelf willen. Dat zie ik nog niet genoeg. Als je de inwoners vertegenwoordigt moet je rekening houden met de bevolking."

Waterpark

Kraan en Steketee hopen na 21 maart de kans te krijgen daaraan iets te doen, bij voorkeur vanuit het college. “Ik ga anders de verkiezingen in dan vier jaar geleden”, zegt Kraan. “Het is aan de kiezer, maar wij sluiten op voorhand niemand uit.” Grote opgaven zijn volgens Kraan en Steketee Porthos, de ontwikkeling van de Trekdijk en Cleene Hooge en de situatie rondom waterpark Veerse Meer. “Daarnaast moet er een financieel herstelplan komen”, zegt Steketee. “Een Artikel 12-status is helaas in zicht. Dat moeten we zien te voorkomen. Sommigen zeggen dat de Trekdijk en Cleene Hooge daarom moeten worden ontwikkeld, maar wij denken dat het ook anders kan. Waarom geef je als Middelburg bijvoorbeeld twee miljoen euro aan UCR?”

Kraan en Steketee denken een goede kans te maken bij de verkiezingen. Ze voelen zich gesterkt door de berichten over de populariteit van lokale partijen. “Iedereen moet rekening met ons houden”, zegt Kraan. “Ik ben 72 en wil het wat rustiger aan gaan doen. Ik kan inmiddels goed delegeren”, lacht hij. “We hebben een mooie lijst met veel jongeren. De LPM gaat niet meer weg.”[l]

Afbeelding