Iedereen kan volgende week woensdag naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN
Iedereen kan volgende week woensdag naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN Foto: DNA Beeldbank Laat Zeeland Zien/Photographics

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Veere?

DOMBURG - De economie zit in de lift, de banen liggen voor het oprapen en overal lijkt te worden gebouwd. Het is de afgelopen jaren niet slecht gegaan in Veere. Maar wat kan beter, wat zijn de grootste uitdagingen en waarom zouden de inwoners van Veere op uw partij moeten stemmen? Deze vragen heeft de Middelburgse en Veerse voorgelegd aan de lijsttrekkers in de gemeente Veere. Hieronder staan de antwoorden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Marion van Stiphout vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “Wat altijd beter kan is de communicatie naar en met burgers en ondernemers. D66 wil graag een gemeente die faciliteert en bewonersinitiatieven ondersteunt. Dat vraagt een sterke gemeenteraad die solide kaders stelt. De samenwerking met onze buurgemeenten, als het gaat om zorg, kan ook beter. In de afgelopen periode heeft Porthos een enorme prestatie geleverd. Onze inwoners hebben weinig gemerkt van de overgang van zorgtaken van Rijk en provincie naar de gemeente. Dat ondanks een aantal verbeterpunten in de bedrijfsvoering en ruziënde wethouders en gemeenteraden. Die samenwerking kan en moet beter.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “De grootste uitdagingen voor de komende periode zijn wat ons betreft duurzaamheid, het doorontwikkelen van Porthos en autoluwe kernen in het kader van goed wonen. Op het gebied van duurzaamheid moeten we nog een enorme slag maken om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. De tijd van praten over duurzaamheid is echt voorbij. We zullen vooral moeten gaan doen. In het kader van goed wonen, moeten we echt werk maken van autoluwe kernen. We moeten bijvoorbeeld de toerist stimuleren om de auto te laten staan en de fiets te gebruiken of te lopen.”

Die uitdagingen kunnen we het beste aangaan met D66, omdat: “D66 gaat voor een goed klimaat, goed wonen en goede zorg. Op het gebied van klimaat willen we dat Veere klimaatneutraal is in 2030. Dat doen we onder andere door het verruimen van het budget voor het aanpassen van woningen, het halveren van de hoeveelheid restafval en met ruimte voor het opwekken van schone energie. Wat betreft goed wonen gaan we voor meer ruimte voor ideeën van inwoners en ondernemers. Goede zorg betekent voor ons gelijke kansen voor iedereen. Voor ons zijn eigen regie en keuzevrijheid belangrijke kernwaarden. Het persoonsgebonden budget is daarvoor een goed middel.”

Adri Roelse van DTV vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “De manier van afvalinzameling, de handhaving in de breedste zin van het woord, waaronder op snelheidsovertredingen in en buiten de bebouwde kom, het tweede woningbeleid, de controles op bouwwerkzaamheden en een betere communicatie over wat er mogelijk is op het gebied van de wet maatschappelijke ondersteuning.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “Het verduurzamen van de gemeente Veere, voldoende ondersteuning geven aan (sport)verenigingen en vergunningsaanvragen beter communiceren en sneller afhandelen.”

Die uitdagingen kunnen we het beste aangaan met de DTV, omdat: “DTV zich altijd inzet voor de burger, verkiezingstijd of niet.”

Bert van Halderen van de VVD vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “Met name de communicatie met de bewoners en ondernemers kan de komende periode wat beter. De ondernemerspeiling van 2017 heeft uitgewezen dat ondernemers vaak niet voldoende worden betrokken bij planontwikkeling. En het lopende proces bij de ontwikkeling van de nieuwe multifunctionele accommodaties heeft ook uitgewezen hoe belangrijk het is om inwoners vanaf het begin mee te nemen in dergelijke processen. Ook op dat punt valt nog wel wat te verbeteren.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “Met Vlissingen en Middelburg tot overeenkomst komen met betrekking tot de uitvoering van de wmo en de jeugdzorg. Voldoende woningen in onze kernen voor met name starters en ouderen en de leefbaarheid in onze kernen op een goed niveau houden en oog houden voor de belangen bij recreatie en toerisme.”

Afbeelding
Afbeelding