Middelburgers gaan volgende week woensdag naar de stembus. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG
Middelburgers gaan volgende week woensdag naar de stembus. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG Foto: Beeldbank Middelburg

Wat kan er allemaal beter in Middelburg?

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg lijkt uit het dal te zijn gekropen. De tijden van bezuinigen zijn (vooralsnog) voorbij, banen zijn er volop en in de binnenstad gaat de ene na de andere winkel open. Maar wat kan beter, wat zijn de grootste uitdagingen en waarom zouden de inwoners van Middelburg op uw partij moeten stemmen? Deze vragen heeft de Middelburgse en Veerse voorgelegd aan de lijsttrekkers in de gemeente Middelburg. Hieronder staan de antwoorden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Willemien Treurniet van de ChristenUnie vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “Onze financiële positie. We staan nog steeds onder toezicht van de provincie en daar moeten we snel vanaf. Verder moet gewerkt worden aan één loket voor de zorg. Porthos en Orionis moeten samen onder één dak, zodat de zorg en dienstverlening voor kwetsbare mensen verbetert.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “Een gezonde financiële positie, beter georganiseerde zorg voor kwetsbare mensen en een energieneutraal Middelburg. Naast het gasloos bouwen, moeten we insteken op gebruik van duurzame materialen, van nieuwe en bestaande woningen zo veel mogelijk nul op de meter-huizen maken en water zoveel mogelijk hergebruiken en niet richting het riool afvoeren.”

Die kunnen we het beste aangaan met de ChristenUnie, omdat: “We een betrouwbare partner zijn, die niet blijft steken in mooie dromen, maar daadwerkelijk de handen uit de mouwen steekt om deze te realiseren en dit waar mogelijk met de inwoners doet. Dat hebben we afgelopen tijd laten zien en daarvoor gaan we ook de komende periode.”

Petroesjka Sterk van de SP vindt dat dit beter kan tussen 2018 en 2022: “Betaalbare duurzame energie voor iedereen. Nu zie je dat mensen zonder eigen woning of spaargeld geen gebruik kunnen maken van de subsidies op isolatie en zonnepanelen. Dat willen wij anders, omdat die bewoners driedubbel gepakt worden: minder wooncomfort, een hogere rekening en een extra belasting op grijze energie.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “Het uitbannen van armoede door betere schuldhulpverlening. Nu zie je veel mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden of ze worden afgescheept door onvoldoende kennis van zaken, tijd en aandacht om het vertrouwen op te bouwen om weer op eigen benen te kunnen staan. Er moeten echt meer betaalbare, sociale huurwoningen gebouwd worden. Ouderen die kleiner willen wonen, jongeren die op eigen benen willen staan, gezinnen die een eengezinswoning nodig hebben vinden momenteel geen passende, betaalbare woonruimte. De gemeenteraad stemde al onze voorstellen weg om minimaal twintig procent sociale huurwoningen in nieuwbouwplannen te reserveren. Als Woongoed niet extra gaat bouwen dan moet de gemeente het zelf doen. De Trekdijk, Cleene Hooge en het Julianabad redden. Nieuwland moet niet ingebouwd worden tussen A58, industrie en bedrijven. Het unieke cultuurlandschap van de Cleene Hooge mag niet verdwijnen en het zwembad van Arnemuiden ook niet.”

Die kunnen we het beste aangaan met de SP, omdat: “De SP altijd kiest voor een samenleving waarin jong en oud zich gehoord en thuis voelen. Geen prestigeprojecten, geen kille bezuinigingen op waardevolle voorzieningen, maar menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dat staat bij ons voorop.”


Rob van Eijkelenburg van D66 vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “De stad moet schoner en veiliger, er moet consequent toezicht door de gemeente en politie. In onze woonwijken moeten we meer natuur

Rob van Eijkelenburg. FOTO COEN d'HUY