Jubileum postzegel
Jubileum postzegel Polderhuis Westkapelle

200 jaar vuurtorenlicht in Westkapelle

WESTKAPELLE - In 2018 is het 200 jaar gelden dat de toren van Westkapelle een nieuwe functie kreeg. In het jaar 1818 werd er namelijk een kustlicht op de toren geplaatst en werd de toren een vuurtoren en baken voor de scheepvaart. In 2015 heeft Het Polderhuis in Westkapelle het beheer van de toren overgenomen van Rijkswaterstaat. Sindsdien is hij niet meer alleen een vuurtoren maar ook een veelbezocht museum.

Westkapelle en z’n toren. De ene is ondenkbaar zonder de andere. De toren die er voor eeuwig staat, zoals Jons Viruly schreef, kreeg in het jaar 1818, nu dus 200 jaar geleden, een ingrijpende gedaanteverwisseling en een andere functie. In de Staatscourant van 7 maart 1818 stond dat het op de toren geplaatste licht “op den twintigsten maart eerstkomende, met zonnenondergang, zal ontstoken worden en dat hiermede vervolgens alle nachten zal worden voortgegaan, ten einde den zeeman voortaan, zowel des zomers als des winters, tot eene baken te verstrekken”. Van kerktoren was de toren dus een vuurtoren geworden en dat is hij nog steeds.

Lichtjestocht
Vrijdag 23 maart is er een lichtjestocht van het Polderhuis naar de vuurtoren speciaal voor kinderen van de basisschool. De kinderen vertrekken om 19.30 uur o.l.v. een vuurtorenwachter en 2 roffelende tamboers. Daar aangekomen mogen ze de toren beklimmen. Op de eerste verdieping is er een expositie van de kleurplaten van de vuurtoren die gemaakt zijn door de kinderen.

Ter gelegenheid van het 200-jarig vuurtorenjubileum geeft Het Polderhuis een herdenkingsboekje uit over het wel en wee van de toren en het torenlicht. Hierin is ook aandacht voor de tweede vuurtoren, het IJzeren torentje op de dijk. Het boekje is vooral op kinderen gericht, maar volwassenen mogen het natuurlijk ook (voor)lezen. De vuurtoren ’t Hoge Licht vertelt ook zelf zijn verhaal.

Vuurtorenpostzegel
In een beperkte oplage van 200 stuks wordt een postzegel uitgegeven, waarop het 200-jarig vuurtorenjubileum centraal staat. Ongetwijfeld wordt dit een collectorsitem maar de zegel is natuurlijk ook te gebruiken voor normale postverzendingen. Ook zijn er speciale kaartensetjes gemaakt: 3 luxe vuurtorenkaarten met de speciale postzegels.

Zaterdag 24 maart is de vuurtoren ’t Hoge Licht te bezoeken voor het publiek van 11.00 tot 16.00 uur. [l]

Jubileum postzegel