Henk van de Welle en Dave Jongepier in actie bij een duel in 1980 tegen Domburg (in het wit).  FOTO ARCHIEF VV DE NOORMANNEN
Henk van de Welle en Dave Jongepier in actie bij een duel in 1980 tegen Domburg (in het wit).  FOTO ARCHIEF VV DE NOORMANNEN Foto:

Expositie over 85 jaar Noormannen

WESTKAPELLE - VV De Noormannen viert dit jaar haar 85-jarige bestaan. De club werd op 27 maart 1933 opgericht door 22 mannen die graag wilden voetballen. Na een stemming in de gemeenteraad kregen de voetballers een stuk van het zuidervroon, tussen Westkapelle en Zoutelande, ter beschikking om op te voetballen.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Om het jubileumjaar te vieren heeft de feestcommissie veel leuke activiteiten in petto. Naast de feestelijkheden voor de leden en supporters hebben vrijwilligers van de voetbalclub ook een expositie in elkaar gezet. “Niet alleen wij vieren feest, ook de korfbalvereniging De Stormvogels bestaat dit jaar 70 jaar. Samen met hen hebben we een expositie voor Het Polderhuis ingericht,” vertelt Marian Roelse over de samenwerking met de eveneens Westkapelse korfbalvereniging.

Puzzel
Roelse heeft samen met haar partner Hans Jongepier honderden oude foto’s, knipsels en boeken doorgekeken om een goede, representatieve collectie te kunnen maken. “Het is een mooi project”, vindt Jongepier. “Je komt van alles tegen. Ook foto’s van mezelf die ik nog nooit had gezien.” Hij is sinds zijn negende betrokken bij de club. Toen als spelertje, nu als betrokken ouder en vrijwilliger. Hij en Roelse hebben hard gewerkt om de geschiedenis van De Noormannen helder te krijgen. “Overal vind je plukjes informatie. En die zijn niet altijd hetzelfde. Mensen vergissen zich gemakkelijk in een jaartal. Dus het is een hele puzzel om het kloppend te krijgen, maar we denken dat het wel goed gelukt is.”

Klompen
VV De Noormannen dankt haar naam aan een volksverhaal. Tijdens het Vikingtijdperk, tussen 800 – 1000 jaar na Christus, zijn de Vikingen ook in Zeeland geweest. Het verhaal gaat dat de bewoners van Westkapelle afstammen van deze Noormannen.

'Dat was toen
heel gebruikelijk'

Van zover terug in de tijd zijn er natuurlijk geen foto’s gevonden, maar wel de eerste jaren na de oprichting, wat al heel bijzonder is. “Op een van de foto’s zie je de lijnrechter op klompen, dat was toen heel gebruikelijk,” vertelt Roelse.
Ook het eerste kleedhok, een schuurtje op het noordervroon, is vastgelegd. “De Noormannen heeft maar korte tijd op het zuidervroon gespeeld. Dat veld was niet goed. Daarom kregen ze een veld op het noordervroon, dichter bij het dorp.”

'Het was een
hele puzzel'

In 1967 verhuisden de voetballers naar de huidige locatie, sportpark Prelaat op de hoek van de Prelaatweg en Domineeshofweg in Westkapelle. Sinds de aanleg is deze accommodatie uitgebreid met een derde veld en een nieuwe kantine met bestuurskamer. Die is 'met vereende krachten', aldus de voetballers, gebouwd door de leden.
De Noormannen is in de loop der jaren gegroeid van 22 mannen tot ruim 160 actief spelende leden. Ook kan De Noormannen rekenen op een grote schare aan vrijwilligers en supporters. Jaarlijks worden activiteiten als oliebollenbakken, de bazar, rommelmarkt, prestatieloop, jeugduitjes en themafeestjes georganiseerd. “Er is zoveel gedaan in 85 jaar tijd, het was heel moeilijk om een keuze te maken welke foto’s en welke spullen we voor de expositie wilden gebruiken.”


Bezichtigen
Vanaf 7 april is de expositie gratis te bezichtigen in de brasserie van Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle. [l]