Tonnen voor begraafplaatsen en kerktorens in Veere

DOMBURG - Er staan de komende tijd nogal wat werkzaamheden op stapel in de gemeente Veere. Het college van burgemeester en wethouders heeft er vorige week enkele tonnen voor uitgetrokken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Verreweg het meeste geld gaat naar het ophogen van de begraafplaatsen in Domburg en Koudekerke. Bij elkaar is daar ruim 650.000 euro voor nodig. Zowel de begraafplaats in Domburg als die in Koudekerke raakt vol. In Domburg is een halve hectare grond aangekocht, dat nu met grond van het aangrenzende bouwproject Land van Vliedduinen wordt opgehoogd. Door het perceel 80 centimeter hoger te maken kan er in twee lagen worden begraven. Er is dan voldoende plaats voor de komende 45 jaar. In Koudekerke wordt een bestaand deel opgehoogd. Dat is voldoende voor de komende 33 jaar. Op de begraafplaatsen in Aagtekerke en Vrouwenpolder zijn tijdens de storm in januari grafmonumenten beschadigd geraakt. Er vielen toen twee grote bomen om. De schade wordt hersteld. Veere heeft er 11.665 euro voor vrijgemaakt. "Hiermee willen we de nabestaanden ontzorgen", zegt het bestuur.

Verder worden de torens in Aagtekerke, Oostkapelle te Zoutelande gerestaureerd. Het metselwerk is in matige staat. Ook worden de kerkmuurtjes in Aagtekerke en Zoutelande vernieuwd. Het college houdt rekening met tegenvallers, maar ze denkt dat een budget van ruim 156.000 euro voldoende is.[l]