De voorzitter en secretaris van Kadoze: Yoka Heijstek en Hellen Slager-Achterberg. FOTO COBY WEIJERS
De voorzitter en secretaris van Kadoze: Yoka Heijstek en Hellen Slager-Achterberg. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Kadoze maakt het leven op dorpen (nog) leuker

KATTENDIJKE - Kadoze wil dat inwoners van Kattendijke alle voordelen van het leven in een dorp behouden, maar de nadelen niet ervaren. De zorgcoöperatie is voortdurend op zoek naar manieren om het leven in de kern aan de Oosterschelde zo aangenaam mogelijk te maken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Wat doet Kadoze niet is een beter te beantwoorden vraag dan wat ze allemaal wel doet. De zorgcoöperatie in Kattendijke is een paar jaar geleden opgericht om de leefbaarheid op peil te houden en sociale samenhang te bevorderen. “Voor en door elkaar, want Kadoze is er voor iedereen”, is het motto. “We willen het leven hier zo leuk mogelijk houden. En daar zijn we behoorlijk succesvol in”, zegt secretaris Hellen Slager-Achterberg van de zorgcoöperatie.

'We zijn er echt behoorlijk succesvol in'

Wie lid is van Kadoze kan onder meer een beroep doen op een boodschappendienst, deelnemen aan een leesgroep, koffieochtenden en verwenmiddagen bezoeken en rekenen op ondersteuning van mantelzorgers. Het zijn betrekkelijk kleine, maar o zo nuttige klussen en activiteiten. Er is veel belangstelling voor. “We organiseerden vorig jaar bijvoorbeeld een workshop over digitale vaardigheid met Digisteun. Bij ons waren de meeste deelnemers van de gemeente Goes. Dat zegt wel wat.”

Het bestuur wil echter meer. “We zijn bezig met een onderzoek dat moet uitwijzen of cohousing mogelijk is in Kattendijke”, vertelt Slager-Achterberg.

Voorzieningen

Cohousing is een gezamenlijk woningbouwproject. Iedereen heeft dan een eigen huis, maar er is ook een gezamenlijke tuin en een ruimte met voorzieningen. Doel is om het leven in een traditionele dorpskern, waar de mensen elkaar kennen en dingen voor en met anderen doen, na te bootsen. “Jong en oud wonen dan door elkaar. Wij denken dat het nieuwe mensen aantrekt.”

De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) helpt de Kattendijkers bij het onderzoek.

Ook loopt er een onderzoek naar het opwekken van energie. De ambitie van het Kadoze-bestuur is om als dorp net zoveel energie op te wekken als alle inwoners verbruiken.

Ideeën

Slager-Achterberg wil op DuurzaamTuus veel vertellen over Kadoze, maar ook ideeën opdoen. “We zijn redelijk vooruitstrevend”, lacht de secretaris van de coöperatie. Zweverig zijn ze niet. “We stropen de mouwen op en gaan de slag. We hebben al heel veel gedaan en willen nog veel meer doen. We kijken heel erg naar de toekomst.”

Meer informatie is te vinden op www.kadoze.nl.

DuurzaamTuus vindt zaterdag plaats in Studio A58 in Middelburg. Bezoekers kunnen daar informatie krijgen over trends, innovaties en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid bij (ver)bouwen, wonen, werken en welzijn. Er zijn meerdere standhouders. In een speciale bijlage in deze krant kunt u veel meer lezen over het evenement. Het is de eerste editie van de beurs, die meerdere malen per jaar moet gaan plaatsvinden. De beursvloer is geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur. Gratis kaarten zijn te downloaden op de website www.duurzaamtuus.nl.