De jeugdige toekomstige gebruikers van de mfa zijn blij dat de bouw begint. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De jeugdige toekomstige gebruikers van de mfa zijn blij dat de bouw begint. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Biggekerke viert bouw nieuwe accommodatie

BIGGEKERKE – De bouw van de multifunctionele accommodatie (mfa) in Biggekerke is donderdag gestart. 72 leerlingen en zeven peutertjes kwamen als bouwvakkers naar de bouwplaats, die dicht bij de dorpskern, aan de Schuitvlotstraat ligt. Ook veel bewoners kwamen kijken. Na acht jaren overleg zijn zij verheugd dat de bouw van het pand, waarin onder meer de school en het dorpshuis een plekje krijgen, begonnen is.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


De leerlingen van basisschool De Schute hebben hard staan graven om de start van de bouw van hun nieuwe school mogelijk te maken. Op het bouwterrein was namelijk een tijdcapsule verstopt. In de buis zat de uitslag van de kleurwedstrijd en van de prijsvraag. Kasper Koopman (11) uit groep 8 vond de tijdcapsule: “Ik dacht eerst dat het een leiding was. Ik ben heel blij dat ik hem gevonden heb.”

1300 auto's

De vijf vragen die de kinderen van de midden- en bovenbouw moesten beantwoorden over hun nieuwe onderkomen waren niet gemakkelijk. ‘Hoeveel weegt de school, uitgedrukt in auto’s?’, was één van de raadsels. Het is bijna niet voor te stellen dat de school 1,3 miljoen kilo (circa 1300 auto’s) weegt. Het aantal melkpakken dat in de school past is ook niet gering, namelijk vijf miljoen. Als de uitslagen van de wedstrijden uit de capsule zijn gehaald worden de tekeningen van de peuters en de onderbouwleerlingen en toekomstwensen van de hogere klassen in de capsule gedaan en weer begraven op het terrein, diep onder de toekomstige school.

Tribunetrap

De fundering van de multifunctionele accommodatie (mfa) rust op 79 palen van twintig meter diep. Deze worden niet geheid, want de huizen in de omgeving zouden door de trillingen schade kunnen oplopen. Daarom is gekozen om de gaten te boren. Deze techniek is weliswaar duurder, maar wel sneller en veiliger voor de omgeving. Wethouder René Molenaar van de gemeente Veere en directeur Marco van Wel van woningcorporatie Zeeuwland boorden samen het eerste gat waarin beton gestort werd.

'Hoeveel auto's

weegt het gebouw?'

De architecten van het gebouw hebben zich laten inspireren door de Zeeuwse boerenschuur. De multifunctionele accommodatie krijgt een open uitstraling en veel lichtinval. De grote tribunetrap in het gebouw kan ook gebruikt worden voor voorstellingen. Ook de verenigingen van Biggekerke kunnen in het gebouw terecht met hun sportieve en culturele activiteiten.Zo wordt de nieuwbouw een pand voor het hele dorp.

Ombouwen

De mfa in Biggekerke is het tweede gebouw in de gemeente Veere dat met duurzame materialen gebouwd wordt. Het is een energiezuinig gebouw met hoge isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen. Nul-op-de-meter is het streven.
Het gebouw biedt straks naast onderdak aan de school en de kinderopvang ook ruimte aan Stichting Dorpscentrum en kan gebruikt worden als dorpshuis.

'Accommodatie

voor het hele dorp'

Mocht de school ooit moeten sluiten door terugloop van het aantal leerlingen, dan kunnen de schoolruimten in de multifunctionele accommodatie omgebouwd worden tot levensloopbestendige woningen.

De verwachting is dat de oplevering van de bouw eind november plaatsvindt. Corporatie Zeeuwland wordt eigenaar van de multifunctionele accommodatie. De woningcorporatie verhuurt het gebouw aan Primas scholengroep, Kinderopvang Walcheren en stichting Dorpscentrum. [l]