De LPM en GroenLinks zijn de grote winnaars van de verkiezingen in Middelburg. ILLUSTRATIE WEEKBLAD DE BODE
De LPM en GroenLinks zijn de grote winnaars van de verkiezingen in Middelburg. ILLUSTRATIE WEEKBLAD DE BODE Foto: Weekblad de Bode

'We moeten het echt samen gaan doen'

MIDDELBURG - De Lokale Partij Middelburg (LPM) is na de verkiezingen van woensdag echt de grootste partij in Middelburg. De partij van lijsttrekker Piet Kraan krijgt zes zetels in de gemeenteraad. Hij heeft oud-wethouder en Tweede Kamerlid Gerrit Schoenmakers gevraagd de informatie te leiden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Daarmee wil de partij voorkomen dat de LPM net als in 2014 buiten de boot valt. Toen voerden Piet Kraan en Wim Steketee de coalitiegesprekken zelf. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat de LPM, qua stemmen ook toen al de grootste, werd gepasseerd door de PvdA, CDA, VVD, SGP en ChristenUnie. “We hebben hem de opdracht gegeven op zoek te gaan naar een zo breed mogelijke coalitie”, zegt Kraan. Dat dat niet vanzelf gaat, bleek uit een artikel in de PZC van zaterdag waarin werd gesproken over 'een valse start'.

Hoewel het bij het ter perse gaan van deze krant niet duidelijk is of zijn partij ook in het college komt, is Kraan blij met de overwinning. De LPM behaalde zo’n 1700 stemmen meer dan het CDA, met vier zetels de tweede partij in de gemeenteraad. “Ik denk dat de kiezer moe is van het landelijke geweld. Ze willen Middelburgse oplossingen voor problemen in Middelburg.”

Samen

Hij wil de komende vier jaar met zo veel mogelijk andere partijen gaan werken aan een ander Middelburg. “Die woorden moeten we gaan waarmaken, omdat we anders over vier jaar de rekening krijgen gepresenteerd. Wij zijn nu dan wel de grootste, maar nog steeds slechts één van de negen partijen. We moeten het echt samen doen. We zijn afhankelijk van andere partijen en zij van ons. Ik denk dat het goed komt, want programmatisch liggen we allemaal niet zo ver uit elkaar.”

GroenLinks

Naast de LPM is GroenLinks één van de winnaars van de verkiezingen in de gemeente Middelburg. De partij gaat van één naar drie zetels. De PvdA, D66 en de SP hebben allemaal een zetel moeten inleveren. De PvdA heeft er nu drie, de SP twee, net zoals D66. De VVD, de SGP en ChristenUnie hebben na woensdag hun drie zetels behouden.

Willemien Treurniet

De laatste partij stond in de dagen voor de verkiezingen volop in de aandacht door lijsttrekker Willemien Treurniet. Zij bereikte de finale van de verkiezing van het beste raadslid van Nederland. Uiteindelijk werd Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in Amsterdam door de jury uitgeroepen tot winnaar. Hij werd door de jury geprezen vanwege zijn behaalde successen als eenmansfractie. Voor de verkiezingen waren 338 lokale politici in Nederland genomineerd. De verkiezing werd georganiseerd door campagnebureau BKB, de Volkskrant, WNL en het Periklesinsituut.[l]