Kees la Soe bij de laatste spullen in zijn winkel. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Kees la Soe bij de laatste spullen in zijn winkel. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Middelburger Kees la Soe gaat in de ruststand

MIDDELBURG – Na 45 jaar stopt de Middelburgse ondernemer Kees la Soe per 1 april met zijn winkel in tropische vissen. Toen de laatste vissen zijn winkel aan de Kromme Weele verlieten, was dat wel even moeilijk voor La Soe, maar verder is de bekende ondernemers nuchter over het einde van zijn winkel in de binnenstad. “Je zou kunnen zeggen dat ik met pensioen ga, maar ik ga eigenlijk in ruststand.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Voordat de inmiddels doorgewinterde ondernemer zijn winkel opende, heeft Kees la Soe de land- en tuinbouwschool in Goes gevolgd. Hij wist niet wat hij wilde worden en vond als 15-jarige jongen een tijdelijk baantje bij een dierenwinkel in Goes. Het werk met de vissen vond hij erg leuk.

Dienst

Toen hij 17 was, moest hij in dienst. “Ik zag er erg tegenop, maar ik bleek er helemaal op mijn plek te zijn.” Na twee jaar diensttijd kwam La Soe terug in Zeeland. Hij was de wereld van vissen en aquaria niet vergeten en op 1 maart 1973 begon hij een winkel in Middelburg. “Het zou een tweede filiaal van de zaak in Goes worden, maar dat is niet doorgegaan. Toen ben ik voor mezelf begonnen.”

Zijn winkel had geen naam en geen logo. Dat vond La Soe niet nodig. “Ik vond het leuk om winkeltje te spelen. Ik kocht wat levendbarende visjes en neontetra’s, die felgekleurde visjes met blauw en rood, en ben gewoon begonnen.”

'Een winkelnaam
en logo vond
hij niet nodig'

Dat ‘winkeltje spelen’ bleek al snel een groot succes. Hij specialiseerde zich in de jaren ’70 in cichliden, Afrikaanse vissen uit het Malawimeer. “Tot op de dag van vandaag worden er nog soorten ontdekt. Als ik naar de groothandel ging, wist ik nooit welke soorten ik zou tegenkomen. Dat was heel leuk.” Later kwamen er zoutwatervissen en andere soorten bij. Soms had hij wel tweeduizend vissen in zijn winkel.

Uitdaging

Het onderscheid tussen werk en hobby was voor de winkeleigenaar klein. Wonend boven de winkel in de Kromme Weele, een historisch pand in de Middelburgse binnenstad, was het voor Kees la Soe gemakkelijk om ‘nog even’ bij de bakken te gaan kijken.

'Ik zag ertegenop,

maar bleek er op mijn plek'

“Het is een uitdaging om alles in een bak goed te krijgen", legt de bijna oud-ondernemer uit. De watertemperatuur moet goed zijn en je kunt niet zo maar alle soorten vissen en planten bij elkaar doen in een aquarium, noemt La Soe enkele voorbeelden. "Als er een probleem is, zie ik er een uitdaging in om de vinger erachter te krijgen waaraan het ligt.”

Reizen

Sommige klanten kwamen dan ook trouw bij La Soe in de winkel voor vissen, materialen en natuurlijk advies. Zij kunnen deze week nog bij hem terecht, maar dan is het afgelopen.
'Met pijn in mijn hart, maar rust in mijn ziel, neem ik afscheid en stop per 1 april', schrijft La Soe op zijn Facebook-pagina. 'Lieve klanten en passanten, bedankt.'

'Reizen en

fietstochten maken'

Kees la Soe en zijn vrouw kijken met plezier uit naar de tijd die gaat komen als de winkel gesloten is. “We gaan reizen met de vouwwagen en ik ga fietstochten maken. Ik denk niet dat ik de vissen ga missen. Er gaat iets weg, maar er komt ook iets voor terug.”

Toekomst
Het leven is volgens de Middelburger een lang leerproces. “Ik sluit niet uit dat er ooit nog een bak komt. Wie weet wat de toekomst brengt.” [l]