Interieur tentoonstelling
Interieur tentoonstelling W. Kuypers

Tentoonstelling Kunst uit de Eerste Wereldoorlog

VEERE - Een eeuw geleden, dit jaar, kwam een van de grootste catastrofes van de Westerse geschiedenis ten einde, de Eerste Wereldoorlog. Ter herdenking daarvan toont antiquariaat Le Coeur Pensif in zijn winkel op de Kaai in Veere een verzameling kunst uit die oorlog. Er zijn werken op doek en op papier te zien waarin kunstenaars, hier voornamelijk Belgische, Franse, Duitse en Nederlandse, hun indrukken van de oorlog vastlegden.

De Eerste Wereldoorlog was uitzonderlijk in zijn verschrikkingen, maar ook in de ruime mate waarin hij zijn sporen in de kunst heeft nagelaten. Talloos zijn de tekenaars en schilders geweest, uit alle landen, die hebben geprobeerd weer te geven wat niemand zich kon voorstellen. Een aantal vocht zelf in de loopgraven. Anderen bleven buiten het leger, maar reisden, al dan niet op verzoek van hun regering, naar het front om het verschrikkelijke te zien. Allen deelden ze de ontzetting over wat er gebeurde, ongeacht hun nationaliteit.

Twee delen

De tentoonstelling is opgeknipt in twee delen. Dit jaar zijn in deel I tot en met december beelden van de oorlog zelf te zien. Volgend jaar volgt de nasleep: de verwoestingen, de rouw om de doden. Tot de nu getoonde kunstenaars behoren mensen als Leo Gestel, Louis Raemaekers, Théophile-Alexandre Steinlen, Eugeen Van Mieghem en kunstenaars van het Duitse blad voor oorlogskunst Kriegszeit, o.m. Barlach, Kollwitz, Liebermann, Jaeckel.

Bijzonder

Vanuit zuiver kunstzinnig oogpunt is deze kunst niet altijd bijzonder. De grote experimenten van de abstractie ontbreken. Wel is van Duitse zijde het expressionisme enigszins vertegenwoordigd. Niettemin zijn het werken met een grote dramatische zeggingskracht, die een tragisch moment uit onze geschiedenis doen spreken. Dat maakt ze, op een andere manier, als kunst toch erg boeiend. Openingstijden zijn te vinden in de rubriek ‘nieuws’ op de website van het antiquariaat: lecoeurpensif.eu. [l]

Interieur tentoonstelling