Afbeelding
Foto: Balth. Roessing

Eerste kreeft weer boven water

ZIERIKZEE - Het is elk jaar een mediagebeurtenis van formaat: de opening van het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft. Ook vorige week donderdag was het weer prijs op het water bij Zierikzee.

VAN ONZE REDACTIE

De fotografen en journalisten uit binnen- en buitenland waren opnieuw massaal uitgerukt om commissaris van de koning Han Polman aan boord van de MS3 van kreeftenvisser Gerrie van de Hoek vast te leggen met de eerste gevangen kreeft.

Het beestje woog dit jaar 1,3 kilo, iets minder dan de eerste Oosterscheldekreeften van voorgaande jaren. Het lichtere gewicht is volgens de kenners te verklaren door de koude temperaturen in de afgelopen maanden.

Eregasten waren Claudia en Jannis Brevet van het dit jaar met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Inter Scaldes uit Kruiningen. "Wij werken in onze keuken al jaren graag met de kreeft", zei Claudia Brevet. "Er zijn oneindig veel bereiding- en serveermethodes, maar zelf bied ik mijn Oosterscheldekreeft het liefste met een combinatie van sinaasappelazijn en witte wijn aan", aldus Jannis Brevet.

De eerste kreeft werd geveild voor War Child. Viswinkel Simonis uit Scheveningen kocht hem voor 22.5000 euro. Edwin Vinke, chef-kok en eigenaar van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang, speelde met verve de rol van veilingmeester. [l] FOTO BALTH. ROESSINGH