orgel Doopsgezinde kerk Middelburg
orgel Doopsgezinde kerk Middelburg Rene Nijsse

Duitse Orgelromantiek in Doopsgezinde kerk Middelburg

MIDDELBURG - Op vrijdagavond 13 april om 20 uur organiseert Stichting Kerk biedt Podium het maandelijks concert in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Ditmaal klinkt het fraaie orgel, dat de kerk rijk is.

Concertgever is de jonge organist Marc Schippers uit Nieuw-Lekkerland. Op het programma werken van componisten uit de Duitse orgelromantiek: Reger, Mendelssohn, Brahms, Karg-Elert en Hesse. Van de laatste componist speelt Schippers samen met organist Alex van Beuzekom een werk voor vier handen. Van Beuzekom neemt ook enkele orgelsoli voor zijn rekening.

Oud pijpwerk

Het orgel van de Doopsgezinde kerk is met 15 sprekende registers betrekkelijk bescheiden van omvang, maar heeft- mede door de bijzondere akoestiek in de kerk- een mooie, warme en dragende klank. In de huidige vorm dateert het uit 1890 maar het bezit ook nog oud pijpwerk uit de 18e eeuw. Het orgel staat op de Monumentenlijst en is romantisch van klankkarakter. Daardoor klinken de composities uit de Duitse orgelromantiek van de negentiende eeuw er uitstekend op.

Duospeler

Marc Schippers studeerde van 2012 tot 2017 hoofdvak orgel en bijvak piano en klavecimbel aan het conservatorium in Tilburg. Zijn docenten waren Henco de Berg en Ruud Huijbrechts. Tevens volgde hij masterclasses, onder meer bij de bekende Belgische organist en musicoloog Joris Verdin.
Marc Schippers heeft als solist en duospeler prijzen gewonnen in de Maassluisse Muziekweek van 2011 en 2012 en op het solistenconcours in Well (2012).
Hij is werkzaam als orgel-en pianodocent en geeft concerten, alleen en samen met anderen. Schippers is een enthousiast harmoniumspeler en bespeelt dit instrument ook tijdens concerten
De toegang tot het concert is gratis. Er is een collecte bij de uitgang ter dekking van de kosten. [l]

orgel Doopsgezinde kerk Middelburg