Poster
Poster Brassband Crescendo

120 jarig Crescendo speelt toneel

OOSTKAPELLE - Op 14 april voert Brassband Crescendo het muzikale theaterstuk ‘Vet Spek’ op. Het toneelstuk is in de verte gebaseerd op ‘Op Hoop van Zegen’ van Herman Heijermans. Regisseur en toneelschrijver Rens Schot heeft de situering verplaatst naar Oostkapelle, maar wel de problematiek met de wankele scheepjes behouden. De afloop is echter zeer verrassend.

Centraal staat de brassbandmuziek waarmee de verhaallijn wordt geïllustreerd. De rollen worden gespeeld door leden en dirigent van de brassband zelf. De muzikale leiding is in handen van Dick Broers. Tijdens de jaaruitvoering zal ook de beginnersgroep onder leiding van Carin van Velzen debuteren. Aanvang 19:30 in Sporthal De Halve Maan. Kaarten aan de zaal.

Muzikaal theaterstuk

Vet Spek vertelt op muzikale wijze het verhaal van een jong ventje, Dingeman, die om muziekles te kunnen nemen aanmonstert op de Geertui, een van de gammele vissersscheepjes van Weduwe De Haan Van Sloten. De scheepstimmerman, tevens dirigent van de fanfare, waarschuwt, maar deze dronkenlap wordt niet geloofd.
Rens Schot is als toneelschrijver en regisseur verbonden aan de Zeeuwse Komedie. Twee jaar geleden schreef hij op verzoek van Crescendo ‘De Stem van Koper’ waarbij enkele leden van de brassband de toneelrollen invulden. Dat smaakte naar meer. Rens kreeg het verzoek om voor het 120 jarig bestaan weer een muzikaal theaterstuk te schrijven en te regisseren. Voor deze gelegenheid bedacht hij een drama over sociale misstanden in het begin van de 20e eeuw, de tijd waarin Crescendo wankel aan het prille muzikale bestaan stond, toen nog als fanfare.

Crescendo

Brassband Crescendo is opgericht in 1898 na een oproep om ‘iets’ te doen rondom de kroning van Koningin Wilhelmina. Postbode Geldof nam het initiatief, werd niet alleen voorzitter maar ook dirigent. De fanfare repeteerde in toenmalig Café de Vriendschap. Vanaf het begin is het orkest de muzikale spil van het dorpsleven. De slinkse wijze waarop Oostkapelle in 1940 door inzet van de leden een muziektent kreeg is legendarisch. In 1968 wordt de fanfarebezetting omgezet naar brassband. Naast muzikale bijdragen aan bijna alle gelegenheden in Oostkapelle, beleefde de band hoogtepunten op regionaal en landelijk niveau. [l]

Poster