Champagne Charlie is één van de bands die een eerbetoon brengt aan Rory Gallagher. FOTO PAT. DEMEY
Champagne Charlie is één van de bands die een eerbetoon brengt aan Rory Gallagher. FOTO PAT. DEMEY Foto: Champagne Charlie

Zeeuws eerbetoon aan kleurrijke meestergitarist

MIDDELBURG - Rory Gallagher hoort wat de kenners betreft zeker thuis in het rijtje van grootste gitaristen aller tijden. Tal van Zeeuwse muzikanten brengen volgende week donderdag (19 april) in muziekpodium De Spot in Middelburg een eerbetoon aan de Ierse bluesheld. “Het was een veelzijdige muzikant”, zegt Sjef Hermans.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De frontman van Champagne Charlie ontbreekt zelf natuurlijk niet tijdens deze aflevering van Songs from the Heart, de maandelijkse thema-avond in het podium aan de Beddewijkstraat, die Hermans en zijn bandgenoten organiseren.

'300 muzikanten hebben al meegewerkt'

Rory Gallagher is één van de helden van Sjef Hermans. De in 1948 geboren muzikant werd door muziekblad Melody Maker in de jaren ‘70 twee keer uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld. Hij maakte niet alleen naam met zijn spel op zijn afgeragde Fender Stratocaster, maar ook met zijn marathonshows. De bijna immer in een houthakkershemd en spijkerbroek geklede Gallagher stond meer dan hem lief was uren op het podium. Een hit heeft hij nooit gehad.

Onuitwisbaar

Niet alleen op Champagne Charlie, maar ook op The Juke Joints, Gino Buysrogge, Wouter Verhelst van The Blue Clay en Rob Commandeur heeft de Ier een onuitwisbare indruk gemaakt. Zij staan volgende week donderdag dan ook allemaal op het podium voor een akoestisch eerbetoon aan de in 1995 overleden Gallagher. “We organiseren de Songs from the Heart-avonden al een paar jaar”, vertelt Hermans. “Ik denk dat er inmiddels bijna 300 muzikanten aan hebben meegewerkt. Peter Kempe van The Juke Joints heeft altijd gezegd dat als Gallagher centraal zou staan we hem een seintje moesten geven. The Juke Joints is duidelijk door Gallagher beïnvloed, net als Champagne Charlie. The Juke Joints alleen meer door zijn ruige werk, wij door het akoestische, op countryblues geënte werk.”

Kleurrijk

Dat zegt volgens Hermans veel over de Ierse gitarist. “Hij was een kleurrijk iemand, een ontzettend goede artiest en heel breed qua stijlen. Hij kon in zijn eentje met een akoestische gitaar een volle zaal boeien, maar stond net zo makkelijk met een grote band op het podium. Hij is een voorbeeld voor veel muzikanten, maar bij een groot publiek is hij wat minder bekend.”

Songs from the Heart is een idee van Hermans. Elke maand is er een ander thema. De enige regels zijn dat alle muziek akoestisch is en dat in mei Bob Dylan centraal staat: ‘Bob till you drop’. Verder zijn de muzikanten vrij om te doen wat ze willen. Ze werken belangeloos mee. “Niemand krijgt er iets voor terug, alleen waardering”, lacht Hermans. “Het is een grote familie. Het is de muziek die ons bindt. Achter de coulissen zijn de afgelopen jaren al meerdere bandjes ontstaan.”

Songs from the Heart begint donderdag 19 april om 20.30 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.despotmiddelburg.nl. Wie mee wil doen aan één van de volgende avonden kan zich opgeven via pjhermans@zeelandnet.nl.

Terry Bozzio

Naast de Songs from the Heart-avonden is er in De Spot de komende weken veel meer te doen. Zo staat vrijdag de Engelse singer-songwriter Tom McRae op het podium. Een Engels muziekmagazine noemde hem 'een engel die de melodieën van de duivel zingt'.

Bijzonder is de komst van Terry Bozzio. Zondag 13 mei staat de Amerikaan met zijn zelfgebouwde, 62-delige drumstel in Middelburg. Bozzio is bekend geworden als drummer van Frank Zappa, maar speelde ook bij Thin Lizzy, Mick Jagger, Dweezil Zappa en Jeff Beck. Wie daarna nog geen genoeg heeft van drums kan op 10 juni nog naar de drumdag met onder anderen Hans Eijkenaar.[l]