Afbeelding
Foto: Mieke Wijnen

Verkiezingen, en dan?

Drie weken geleden waren de gemeenteraadsverkiezingen. Van veel bewoners krijg ik vragen over het vormen van een nieuw college. Hoe gaat dat in z’n werk? In Nederland is het gebruikelijk dat de partij die bij de verkiezingen de meeste raadszetels heeft behaald, in ons geval de LPM, na de verkiezingen een informateur aanwijst. Zo’n informateur praat met alle partijen en inventariseert welke punten uit hun verkiezingsprogramma de partijen graag in de komende raadsperiode willen verwezenlijken. De informateur krijgt zo een goed beeld van de verschillen en overeenkomsten en beoordeelt welke partijen met elkaar een college kunnen vormen.

Over deze informatieronde brengt de informateur een verslag uit aan de gemeenteraad met daarin een advies welke partijen met elkaar kunnen formeren. In het geval van Middelburg adviseert de informateur om LPM, CDA, VVD en SGP rond de formatietafel uit te nodigen. Formeren houdt in dat die partijen met elkaar overleggen en concrete plannen proberen af te spreken voor de komende vier jaar. Alle partijen zullen daarbij belangrijke punten uit hun verkiezingsprogramma proberen ‘binnen te halen’ en ze zullen op andere punten water bij de wijn moeten doen.

Lukt het de formerende partijen een collegeakkoord op te stellen, dan is de formatie gelukt. De portefeuilles worden verdeeld en iedere partij draagt een wethouder voor. Komen de partijen er niet uit, dan begint het hele proces weer van voren af aan. Tot er een nieuw college wordt geïnstalleerd, blijven de wethouders van de afgelopen raadsperiode in functie.


Reageren? Mail naar
benw@middelburg.nl. [l]