Nederlands Studenten Kamerorkest 2018, Vol verhalen

MIDDELBURG - Dit jaar geeft het Nederlands Studenten Kamerorkest van 15 t/m 22 april concerten door heel Nederland! Het orkest, bestaande uit 45 studenten uit alle hoeken van het land, studeert gedurende één week o.l.v. gerenommeerd dirigent Ivo Meinen het programma in, wat tijdens de tournee uitgevoerd wordt.

Het programma staat geheel in het thema ‘Nesko Vol verhalen’:

Dances of Galánta, Zoltán Kodály
A Haunted House, Mathilde Wantenaar (opdrachtcompositie)
3e symfonie ‘De Schotse’, Felix Mendelssohn

Gedurende de tournee zal het Nesko ook spelen in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg!

Naast ons avondconcert in de Zeeuwse Concertzaal op 20 april met ons reguliere programma, zullen wij in de middag een bijzonder lunchconcert geven. Tijdens dit lunchconcert spelen we in ensembles die door onze leden zelf gevormd worden, voor gedetineerde in de Penitentiaire Inrichting. Een van onze leden is terugkerende Janneke Kortsmit, oud-voorzitter van het Nesko en oud-lid van het Zeeuws Jeugdorkest. "Het leuke aan de lunchconcerten is dat we verschillende soorten muziek, klassiek en niet klassiek, brengen naar plekken waar normaal geen muziek klinkt", aldus Janneke.

Voor dit project componeert aanstormend talent Mathilde Wantenaar een nieuw werk voor kamerorkest en sopraansoliste Jeannette van Schaik, waarin Mathilde Virginia Woolf's A Haunted House verklankt, een sfeervol poëtisch spookverhaal over liefde en vergankelijkheid.

Ook de werken van Kodály en Mendelssohn zijn erg verhalende werken. Het hoofdthema uit Dances of Galánta is gebaseerd op thema’s en verhalen van een oude gypsy band uit de streek waar Kodály opgroeide. Het werk van Mendelssohn beeldt op muzikale wijze de Schotse Hooglanden uit.

Het Nesko wil graag podium bieden aan jong talent, en biedt ieder jaar een jonge, talentvolle musicus de gelegenheid om met het orkest te soleren. Zo speelde het Nesko in de afgelopen jaren samen met o.a. Maria Milstein, Niek KleinJan en Lidy Blijdorp. Tevens neemt het Nesko graag opdrachtcomposities op in haar programma, om op deze manier ook jonge componisten te betrekken.

Voor meer informatie en de kaartverkoop ga naar: www.nesko.nl. [l]