Een deel van de aanwezigen tijdens de opening van de dorpskerk in Oostkapelle. FOTO EUGÈNE DE KOK
Een deel van de aanwezigen tijdens de opening van de dorpskerk in Oostkapelle. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Picasa

Tweede leven voor baken in Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Na een renovatie van enkele maanden is de dorpskerk in Oostkapelle vorige week heropend. “Het is nu een huis van alle Oostkapellaars.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Simon Lous van het College van kerkrentmeesters protestantse gemeente Oostkapelle zei vorige week woensdag bij de officiële opening in goed Zeeuws ‘groôs’ te zijn op het resultaat. De kerk heeft een metamorfose ondergaan. De meest opmerkelijke verandering is dat de krappe kerkbanken hebben plaatsgemaakt voor nieuwe stoelen. “Zodat de mensen, die in de loop der jaren toch iets corpulenter en wat langer zijn geworden, weer lekker kunnen zitten”, grapte Lous. Verder zijn in het kader van de toegankelijkheid alle drempels verdwenen, is er een groot toilet bij de ingang gemaakt, zijn er energiebesparende maatregelen genomen en is het interieur geschilderd. “Alleen dankzij de hulp van veel vrijwilligers is het gelukt de kerk in deze staat te brengen.”

Inhoudelijk

Voor de herinrichting bestonden al jaren plannen. In 2014 kaartte de protestantse gemeente het voor het eerst aan bij de kerkenraad. Doel was om er een ontmoetingskerk van te maken, waar de zondagse diensten hand in hand gingen met doordeweekse, culturele en maatschappelijke activiteiten. “Inhoudelijk waren er op ons plan geen opmerkingen, maar we moesten wel zekerheid hebben over de financiën.”

'Door saamhorigheid is het gelukt'

De kosten werden namelijk ingeschat op ruim 350.000 euro. Mede door bijdragen van onder meer de gemeente Veere, enkele fondsen en de coulante opstelling van Bouwbedrijf Minderhoud uit Aagtekerke, die het werk waar mogelijk overliet aan vrijwilligers, lukte het om binnen het budget te blijven. “Door saamhorigheid is het gelukt”, aldus Lous.

Mendelssohn

De officiële opening werd woensdag verricht door kerkorganist en wethouder van de gemeente Veere René Molenaar. Hij speelde muziek van Felix Mendelssohn. Molenaar vertelde dat de Duitse componist in zijn tijd de muziek van Johann Sebastian Bach een tweede leven gaf. “Net als deze kerk een tweede leven heeft gekregen. Ik word heel blij van dit gebouw, echt schitterend.”

Jaap Keijmel van de dorpsraad in Oostkapelle was niet minder tevreden over het eindresultaat. “Toen de vraag werd gesteld of wij de aanvraag van 50.000 euro uit het leefbaarheidsfonds van de gemeente Veere wilden steunen, hebben we daaraan geen moment getwijfeld. Deze kerk zal bruisen als de Oostkappelse branding.” Dominee Philippe Beukenhorst was het daarmee eens. “Het is nu een kerk in, voor en samen met het dorp. Een kerk waarin iedereen zich thuis kan voelen.” Lous voegde toe dat de dorpskerk in de eerste plaats een Godshuis blijft, dat je daarom op zondag geen hoempamuziek moet verwachten in het gebouw, maar dat doordeweeks er iedereen van gebruik kan maken.
De dorpskerk in Oostkapelle is gebouwd in de 14e eeuw. Hij was in de eeuwen daarna verschillende natuurrampen de baas, maar een zware storm in de 17e eeuw velde hem. De huidige kerk kwam daarna tot stand. In 1957 is hij voor het laatst gerestaureerd. De toren is 48 meter hoog. Vroeger was het een baken voor de scheepvaart. Nu al jaren niet meer. “In veel dorpen is een kerk het centrum van het dorp, maar hier is dat wel heel nadrukkelijk het geval.”

Inwoners van Oostkapelle die zich verbonden voelen met het gebouw kunnen vriend van de dorpskerk worden. Voor tien euro ben je dat al. Het geld wordt gebruikt voor onderhoud. Meer: www.pgoostkapelle.nl.[l]