De Letse gasten van Middelburg Dronk. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
De Letse gasten van Middelburg Dronk. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

De Letlandconnectie van Middelburg Dronk

MIDDELBURG - In 'Kroegpraat' tekenen Rob van Hese en Edwin Mijnsbergen wekelijks de horecageschiedenis van de twee gemeenten op: een kroegbaas die met de noorderzon is vertrokken, ontroerende liefdesverhalen en natuurlijk de sterke verhalen. Het komt allemaal voorbij. Deze week: De Letlandconnectie.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Twee weken geleden ontving ik via Facebook een privébericht uit Letland, van de mij onbekende dame Marta Baumane. ‘Spam’, dacht ik. Omdat ik het bericht ontving via Middelburg Dronk besloot ik het toch te openen. Marta schreef dat haar familie half april Middelburg zou bezoeken om op zoek te gaan naar de adressen waar hun betovergrootmoeder Maria Classen woonde en werkte. De familie was gaan zoeken naar info en belandde zo op Middelburg Dronk. Maria bestierde in die periode namelijk diverse zaken. Marta vroeg zich af of ik wellicht de adressen van die zaken had. Ik zocht ze op en sloot mijn antwoord af met de opmerking dat ik graag een rondleiding wilde geven. Graag, was het antwoord. Zaterdag werd ik gebeld vanuit Riga. Een man zei dat het gezelschap in Middelburg was. Even later trof ik op het Damplein Karlis Pastors en zijn vrouw, zus en nicht. Hun Engels was niet zo goed, maar dat bleek geen belemmering. We liepen over de Rouaansekaai, Hoogstraat en de kop van de Vlissingsestraat. Daar runde Maria destijds drie cafés: de Stad Hamburg, De Dubbele Arend en Bellevue.

We weten dat Maria eerst een winkel genaamd de Morgenster runde in de Korte Delft. Haar man Heinrich Wehrmann had toen al de Stad Hamburg, een zaak die Maria na zijn overlijden voortzette. Na een verplaatsing van de zaak naar Vlissingen nam ze Bellevue op het Vlissings Wagenplein over. Een jaar later, in 1881, verhuisde ze al naar De Dubbele Arend in de Hoogstraat. Vanaf die tijd wordt het onduidelijker. In 1881 adverteerde Maria nog voor een bal in haar zaak, maar staat deze ook te koop. Ze hertrouwde in 1882 met zeeman Heinrich Clausel die afkomstig was uit ... Letland. Uiteindelijk ging ze met hem mee naar zijn vaderland. Dat verbaast de familie. Hier in het Westen had ze het toch goed? Waarom dan mee? Misschien komen we er wel nooit achter, maar we gaan in ieder geval proberen meer details over Maria’s leven te achterhalen. Er is nu een heuse Letlandconnectie. Karlis en de drie dames genoten van het bezoek, zo schreven ze in het gastenboek van De Kaepstander. Daar word ik dan weer blij van. Wordt vervolgd![l]