Bart, Frida, Oscar, de tuinmoeder, Abby en Heleen (vlnr) verpotten de pelargoniums. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Bart, Frida, Oscar, de tuinmoeder, Abby en Heleen (vlnr) verpotten de pelargoniums. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Picasa

750 kinderen verpotten een pelargonium

VROUWENPOLDER – Tijdens de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 10 april gingen de leerlingen van De Goede Polder in Vrouwenpolder naar buiten. Groep 5/6 kreeg onder andere les van Heleen van Noort. Zij is vrijwilligster bij Groei en Bloei en heeft samen met de leerlingen en een tuinmoeder pelargoniums verpot.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Het jaarlijkse Floralia-project loopt voor de 36e keer. 750 leerlingen op Walcheren verzorgen hun eigen pelargonium.

'De tweede les
is mest geven'

Vrijwilligers gaan bij de scholen langs en vertellen over de plant. “Een pelargonium lijkt erg op een geranium, maar er zijn enkele belangrijke verschillen,” vertelt Heleen van Noort. “Zo is de bloem van een geranium symmetrisch en die van een pelargonium niet. De geranium is winterhard en komt in het wild voor. Een pelargonium kan niet tegen vorst, omdat de stengel vocht vast houdt. De plant kan daardoor niet in het wild overleven.”

Praten

Van Noort heeft altijd al interesse gehad voor tuinen en is na haar pensionering mee gaan werken aan het Floralia-project van Groei en Bloei. “De pelargonium groeit gemakkelijk en is daarom heel geschikt voor kinderen. Ze hebben niet veel nodig. Een beetje water en het plantje af en toe draaien, zodat alle kanten zonlicht krijgen. In de tweede les, na de meivakantie, ga ik samen met de kinderen de plantjes mest geven.”

“Je moet toch ook lief tegen een plant praten?” vraagt Bart (10). De klas moet lachen. “Je hebt gelijk,” zegt Heleen. “Planten groeien beter als ze aandacht krijgen.”

Naamlabel

Pelargoniums zijn er in alle soorten, maten, geuren en kleuren. Welke kleuren de plantjes van groep 5/6 hebben is nog een verrassing. “Ik hoop dat ik een roze heb,” zegt Abby (8).

'Ik noem
hem Gert'

Alle kinderen mogen zelf een plantje uitkiezen. De kleine potjes rollen ze tussen hun handen, zodat de worteltjes los komen. Lara haalt het plantje met gemak uit het potje. “Ik heb dit al vaker gedaan. Toen ik bij mijn opa en oma in de tuin ging helpen,” zegt Lara (8) trots. De pelargoniums worden vlotjes verpot en krijgen een naamlabel. “Ik ga hem Gert noemen,” grapt Bart.


Huis
Tijdens de meivakantie gaan alle pelargoniums mee naar huis en komen daarna weer mee naar school. “Het is voor sommigen nog een hele verantwoordelijkheid om thuis voor hun plantje te zorgen. Als het goed gaat zal de plant snel groot worden en mooie bloemen krijgen,” vertelt Heleen.

'Uiteindelijk gaat plantje mee naar huis'

In het Floralia-logboek kunnen de kinderen de ontwikkeling van hun plant bijhouden. Na drie gastlessen is het project klaar en mogen de pelargoniums mee naar huis. “Ieder kind krijgt een Floralia-certificaat. Het is ieder jaar weer een succes en ik blijf het leuk vinden om te doen.”


Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het Floralia-project op de website
walcheren.groei.nl. [l]