Simon Blaas en Wim Martens met de speciale vrijkaarten voor cliënten van de Voedselbank. FOTO EUGÈNE DE KOK
Simon Blaas en Wim Martens met de speciale vrijkaarten voor cliënten van de Voedselbank. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Wie weet zien ze hierdoor hoe het leuk het is'

MIDDELBURG - De voedselbank bestaat al jaren, de kledingbank ook al een tijdje, maar een filmbank was er nog niet. Nu wel. Simon Blaas van Cinema Middelburg gaat samenwerken met de Voedselbank Walcheren. Hij heeft onlangs 680 kaartjes overhandigd aan algemeen coördinator Wim Martens, die ze in mei uitdeelt aan de klanten van de voorziening aan de Kleverkerkseweg in Middelburg.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Beiden benadrukken dat de filmbank een experiment is. “Ik heb geen idee hoe onze mensen dit ontvangen”, zegt Wim Martens op een drukke vrijdagmorgen in het kantoortje van de Voedselbank Walcheren. “Voor dit soort uitjes hebben onze klanten geen geld. Daarom is het leuk dat ze een keer iets krijgen.”

Kloveniersdoelen

Directeur Simon Blaas van Cinema Middelburg kwam op het idee. Het leek hem mooi de mensen met een krappe beurs iets extra’s te geven, maar ook om deze doelgroep naar de bioscoop in de Kloveniersdoelen te krijgen. “Een van onze doelen bij Cinema Middelburg is om zoveel mogelijk mensen, uit alle lagen van de bevolking, te bereiken. Deze groep komt normaal niet naar binnen. Toen ik erover nadacht hoe ik deze mensen het beste kon bereiken kwam ik al snel uit bij de voedselbank, die immers weet wie het goed kunnen gebruiken.”

Martens was meteen enthousiast. “Dit soort uitstapjes komt op derde, vierde of vijfde plaats. Zo is het nu eenmaal. Het is ook niet goedkoop als je met het hele gezin gaat. Het is geld dat je liever uitgeeft aan eten als je weinig hebt te besteden.”

'Dan druk je er weer zo'n stempel op'

Blaas en Martens hebben besloten de kaartjes uit te delen bij de voedselpakketten. Een speciale filmavond voor klanten van de voedselbank zagen ze niet zitten. “Ik betwijfel of het dan druk zou zijn. Dan druk je er weer zo’n stempel op”, zegt Martens.

Programma

De speciale vrijkaarten zijn geldig voor de maanden mei, juni en juli, voor alle films van Cinema Middelburg. De klanten van de voedselbank krijgen ook een programmaboekje en wat info over het filmhuis. “Alleen wij kunnen in ons systeem straks zien wie er met zo’n kaartje naar binnenkomt, omdat we willen checken of de actie aanslaat. Als het een succes is, kunnen we het nog eens doen.” Martens doet geen voorspellingen. “Het is zo wisselend. De ene keer denk je dat iets het enorm goed gaat doen, maar gebeurt er niks en de volgende keer verwacht je er niet veel van en slaat het in als een bom. Ach,” lacht hij, “we proberen het in ieder geval.”

IJsbaan

De samenwerking met Blaas heeft de coördinator op ideeën gebracht. Hij wil vaker de boer op om meer van dit soort zaken voor klanten te regelen. De stichting Zeeland houdt van Schaatsen, die in de winterperiode de ijsbaan op de Markt exploiteert, heeft al toegezegd in december iets te willen doen voor de klanten van Voedselbank Walcheren. “En zo hopen we op meer dingen. Het is immers een leuke kers op de taart voor onze klanten. Maar we moeten niet vergeten dat dit altijd geld kost voor de bedrijven en organisaties.”

Desondanks sluit Blaas het niet uit dat hij het nog een keer doet. “Het kost ons nu geld, maar de films draaien toch”, zegt hij. “Wie weet krijgen we ze hierdoor binnen, zien ze hoe het leuk is en gaan ze vervolgens zelf nogmaals.”[l]

Cinema Middelburg is sinds 2013 te vinden in de Kloveniersdoelen. In de zaal met het karakteristieke balkenplafond staan 91 stoelen. Er worden wekelijks meerdere kwaliteitsfilms voor een zo groot mogelijk publiek vertoond. Meer over het programma is te vinden op www.cinemamiddelburg.nl.