Nog meer zonnepanelen voor gemeentehuis Veere

DOMBURG - De gemeente Veere blijft het gemeentehuis in Domburg verduurzamen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week 190.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van zonnepanelen op het kantoor aan de Traverse. De afgelopen jaren heeft ze al tal van maatregelen genomen om het te verduurzamen. “Er zijn nog twee grote stappen nodig om energieneutraal te worden”, schrijft het gemeentebestuur.

De eerste is het plaatsen van extra zonnepanelen op het nog lege stuk dak. Veere wil in 2050 in zijn geheel energieneutraal zijn. De gemeentelijke gebouwen moeten die doelstelling al twintig jaar eerder hebben behaald. “Doel is om het eerste gemeentehuis in Zeeland te worden dat energieneutraal is”, zegt het college. Het gebouw in Domburg is op dit moment nog altijd de grootste verbruiker van de gemeentelijke gebouwen. Van de 450.000 kilowatt die worden verbruikt worden er momenteel al 135.000 duurzaam opgewekt. Door de extra zonnepanelen komt daar nog eens zo’n 150.000 kilowatt bij.

Hoewel er altijd risico’s kleven aan het verwachte rendement van zonnepanelen, zegt het bestuur het positief in te zien. “Door het toenemende aantal zonuren verwachten wij juist een positiever resultaat.” Omdat de panelen in de zomer het meeste opleveren wil het college dat de extra exemplaren er voor 1 augustus liggen.[l]