Ko de Jong heeft nu drie spelden op zijn revers. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Ko de Jong heeft nu drie spelden op zijn revers. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'Tennissen kan ik niet goed'

KOUDEKERKE - Ko de Jong (74) is verrast met een waarderingsonderscheiding van de gemeente Veere voor zijn inzet voor LTC De Stoof in Koudekerke. Tennissen kan hij naar eigen zeggen niet zo goed, maar de financiƫn voor de club op orde houden blijkbaar des te beter.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Eerder dit jaar heeft Ko de Jong het penningmeesterschap bij LTC De Stoof overgedragen, dus toen hij uitgenodigd werd voor de bestuursvergadering van de tennisclub voelde hij al nattigheid.
Bij de oprichting van De Stoof, in 1976, werd De Jong gelijk lid. Kort daarna sloot hij zich aan bij de technische commissie. In 1980 zocht de club een penningmeester en dat werd De Jong. "Het is niet zo moeilijk en ook niet veel werk, dus ik deed het graag."

Scheidsrechter
Naast het penningmeesterschap vond De Jonge het leuk om zijn scheidsrechterspapieren te halen. Samen met een collega verzorgde hij jarenlang de scheidsrechtersbezetting in het district Zeeland. "Ik heb bij clubs cursussen gegeven en zelfs een tijdje nationaal gefloten." De stoel was voor De Jonge een betere plaats dan het veld. "Ik kan helemaal niet goed tennissen. Mijn vrouw kon het wel goed. Als wij samen speelden, sloeg zij alles in en kon ik de ballen oprapen. Naar haar spel kijken, vond ik leuker."

Speld
Voor zijn inzet als scheidsrechter en coƶrdinator heeft hij al eens een speld ontvangen. Zijn waarderingsonderscheiding voor het penningmeesterschap is de tweede. De twee spelden sieren samen met het 'blik'-speldje zijn jas. Ko de Jong heeft op de Zeevaartschool in Vlissingen gezeten en is zodoende een 'blik'. Bij de oud-leerlingenvereniging van de Zeevaartschool is hij ook penningmeester. "Ik vind het fijn om veel te doen te hebben. Thuis zitten vind ik maar niets."

Ongeluk
De Jong is ook graag aan het werk als verkeersregelaar en heeft motorrijden als hobby. "Ik heb vorig jaar een motorongeluk gehad, toen ik op vakantie was in Luxemburg. Een tegenligger kwam ineens op mijn weghelft. Ik klapte er vol bovenop." De motor heeft de grootste klap opgevangen, anders had de uitkomt wel eens anders kunnen zijn. Hij heeft weken in het ziekenhuis gelegen en moest revalideren, maar voelt zich nu weer de oude. "Het ongeluk is de aanleiding geweest om mijn taak bij de tennisvereniging neer te leggen. Ik deed het al zo lang, dat iedereen blind op mij vertrouwde. Maar dat is voor een vereniging niet goed. Het is belangrijk dat meerdere mensen de taken op zich kunnen nemen." Chris Roose heeft de taak overgenomen en kan rekenen op de steun en support van De Jong. Tijdens de bestuursvergadering reikte wethouder Chris Maas de onderscheiding aan De Jong uit. [l]