Afbeelding
Foto: Beeldbank Middelburg/Aart van Belzen

'Aanpak tegen huisuitzetting in Middelburg werkt'

MIDDELBURG - Een nieuwe aanpak tegen financiële problemen bij huurders in Middelburg werpt haar vruchten af. 'Er zijn minder huisuitzettingen door huurschulden', laat de gemeente Middelburg weten.

DOOR BRITTA JANSSEN

Huurschulden en huisuitzettingen nemen in Middelburg af doordat de gemeente Middelburg, woningcorporatie Woongoed, Orionis Walcheren en het Walcherse zorgloket Porthos eerder reageren op mogelijke financiële problemen bij huurders. Huurders met een huurschuld van gemiddeld twee maanden zijn besproken in een zogenaamd vroegsignaleringsteam. Hiermee zijn 64 huishoudens bereikt, lieten de samenwerkende partijen eerder al weten.

Walchers

Na een succesvolle proef hebben de samenwerkende partijen besloten om deze aanpak door te zetten tot mei 2019. Daarna evalueren de partijen de aanpak opnieuw. In 2019 bekijken ze of er een Walcherse aanpak mogelijk is.

Sneller

Voor de aanpak betalen de gemeente Middelburg en woningcorporatie Woongoed allebei mee aan de aanstelling van een ervaren schulddienstverlener bij Orionis Walcheren. Middelburg was in 2016 één van de eerste gemeenten met een aanpak waarbij de woningcorporatie en gemeente samen de kosten delen.

'De aanpak scheelt kosten

voor corporatie en

maatschappij'

De schulddienstverlener staat specifiek mensen bij die huurschulden hebben of dreigen te krijgen. 'De focus hierop en de gezamenlijke aanpak is succesvol', laat de gemeente Middelburg namens alle betrokken partijen weten. 'Huurschulden zijn eerder in beeld, betalingsachterstanden worden teruggedrongen en er zijn minder huisuitzettingen.'

Kosten
Door mensen sneller te helpen, kunnen de partijen grote schulden en daaruit voortvloeiende problemen voorkomen. Dankzij de preventieve aanpak weten de betrokken partijen elkaar sneller te vinden. Naast dat de huurder met de aanpak geholpen is, scheelt dit in de kosten voor de corporatie en de maatschappij, aldus de betrokken partijen. [l]