Zaterdag viert Zeeland de bevrijding, vrijdag herdenkt ze de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. FOTO EDGAR BUYTEN
Zaterdag viert Zeeland de bevrijding, vrijdag herdenkt ze de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. FOTO EDGAR BUYTEN Foto: Edgar Buyten

Bijzonder theater in kader van herdenking

MIDDELBURG - Zowel donderdag als vrijdag zijn er in Middelburg en Vlissingen bijzondere theatervoorstellingen te zien in het kader van de dodenherdenking. Zaterdag wordt in Vlissingen de bevrijding gevierd met het grootste gratis festival van Zeeland.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Jongeren uit Middelburg hebben zich onder leiding van theatermakers Sara Zwigtman en Marcos Valster verdiept in de geschiedenis van hun stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben onder anderen gesproken met ouderen over hun herinneringen. Deze gesprekken vormden de basis voor de voorstelling ‘Lichtsporen’. Het stuk is donderdag om 20.30 uur en vrijdag om 21.00 uur te zien op het Abdijplein in Middelburg. De jongeren staan onder regie van Josien de Graaf van Jeugdtheaterschool Zeeland.

Vrijdag kunnen belangstellenden de voorstelling combineren met ‘Elke dag een druppel gif’, een stuk naar het bekroonde boek van Wilma Geldof. Dit theaterstuk is om 18.30 uur te zien op de Oude Markt in Vlissingen. Daarna kunnen bezoekers mee met de zonnetrein naar ‘Lichtsporen’ in Middelburg. Onderweg spelen twee acteurs ‘Klein verzet’, een verhaal dat is gebaseerd op de ervaringen van de Rotterdamse oorlogsjournalist Johan Paauw. De trein stopt om acht uur voor de twee minuten stilte. Na ‘Lichtsporen’ rijdt de zonnetrein terug naar Vlissingen.

Liberty

Na het herdenken op vrijdag is het zaterdag tijd voor het vieren van de bevrijding. In Zeeland gebeurt dit voor de 28e keer in Vlissingen. Er zijn zeven podia, verspreid over de stad. Het hoofdpodium staat zoals altijd op het Bellamypark. Daar treden achtereenvolgens The Kik, Broken Brass Ensemble, Bazzookas, Broederliefde, Jeangu Macrooy en Memphis Maniacs op. De DJ’s op het Liberty Dance Stage trekken traditioneel ook veel publiek naar de Spuikom. Ook op de andere vijf podia staan veel bekende en iets minder bekende namen. Het Bevrijdingsfestival begint om 11.00 uur in de Sint Jacobskerk met de H.M. van Randwijklezing door NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch. De lezing is uitverkocht.

College

Daarna barsten de activiteiten buiten los. Naast alle muziek zijn er ook bijzondere zaken, zoals ‘8 miljoen gesprekken’. Bezoekers kunnen op het Plein van de Vrijheid in een bootje stappen en een gesprek voeren met iemand met wie ze dat anders niet zouden doen. Op hetzelfde plein vindt er onder meer een interview met Vandermeersch plaats, een vrijheidscollege door Joseph Oubelkas en een lezing van Ewoud Kieft over ‘Mein Kampf’.