'Middelburgers gaan noodzakelijke maatregelen voelen'

MIDDELBURG - Het werkprogramma van de Lokale Partij Middelburg (LPM), CDA, VVD en SGP rust op twee pijlers. Een van deze twee pijlers is duurzaam financieel evenwicht.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De provincie wilde dat de gemeente Middelburg met een financieel herstelplan zou komen. Dat is er nu. “De financiële uitdaging is niet gering en noopt de nieuwe coalitie tot het nemen van maatregelen die worden gevoeld, zowel in de organisatie als bij de inwoners en ondernemers”, schrijven de partijen. Zo worden subsidies niet geïndexeerd, kijken de partijen hoe ze kunnen bezuinigen op de organisatie, zonder ambtenaren te ontslaan, en moet er vier miljoen euro op het sociaal domein worden bespaard. Hoe de gemeente dat wil doen, moet nog duidelijk worden. Een ingrijpende maatregel is een forse verhoging van de ozb. Deze gaat al in 2019 met maximaal tien procent omhoog. Van 2020 tot en met 2022 wordt de belasting niet meer verhoogd, is de belofte.

De tweede pijler zijn de ambities op participatie, de omgevingsvisie, het sociaal domein en duurzaamheid.

Een opvallend besluit is dat de coalitie structurele financiering wil voor het Julianabad in Arnemuiden, nadat het jaren met sluiting is bedreigd. Voor de veelbesproken Trekdijk willen de partijen ‘een behoedzaam proces opstarten waarbij op gelijkwaardige voet met inwoners wordt gekeken naar wat mogelijk is’. Het gaat zeker een jaar duren.[l]