Scheldestromen kon het maaiwerk voor zeven ton minder laten uitvoeren dan verwacht

Waterschap houdt miljoen euro over aan 2017

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen heeft aan 2017 1,1 miljoen euro meer overgehouden dan ze had begroot. Dit overschot op de jaarrekening is goed nieuws, zegt waterschapsbestuurder Denis Steijaert. "Maar het resultaat is ontstaan door eenmalige meevallers, dus we rekenen ons niet rijk."

DOOR BRITTA JANSSEN

Het algemeen bestuur van waterschap Scheldestromen besluit in haar vergadering van woensdag 30 mei over de bestemming voor het overschot.

Risico's

Het dagelijks bestuur van het Zeeuwse waterschap stelt het algemeen bestuur voor de 1,1 miljoen euro aan de reserves toe te voegen. Dat maakt de organisatie beter bestand tegen tegenvallers. "Onze reservepositie is al goed, maar wat meer vlees op de botten kan geen kwaad, want de risico's worden niet kleiner", verklaart Steijaert, die in het dagelijks bestuur de financiƫn in zijn portefeuille heeft. Die risico's zijn onder meer maatregelen die het waterschap moet nemen tegen klimaatveranderingen. "We hebben bijvoorbeeld in de winter meer kosten gehad aan strooien op de wegen voor de gladheidsbestrijding." Ook is het schap veel geld kwijt aan de kustbescherming.

Lasten

In totaal beschikt Scheldestromen met het overschot van 2017 erbij over zo'n 25 miljoen euro aan reserves. "We zijn en blijven een gezond waterschap", stelt Steijaert. De bestuurder zegt dat zijn organisatie de plannen nog steeds kan uitvoeren binnen een 'gematigde' lastenstijging voor de inwoners van Zeeland van 2 tot 2,5 procent. "Het ziet ernaar uit dat we dit voor de komende jaren kunnen volhouden."

Maaien

Het overschot van een miljoen is onder meer ontstaan door vertraagd werk dat in 2017 niet meer kon plaatsvinden. Die kosten maakt Scheldestromen nu dit jaar.

Ook heeft ze extra inkomsten - 450.000 euro - door grondverkopen en kon ze het maaiwerk langs watergangen en wegen goedkoper aanbesteden dan ze had verwacht. Daardoor kostte dit werk 700.000 euro minder. De kosten van chemicaliƫn vielen 276.000 lager uit. "Dit komt door een lagere belasting van de zuiveringsinstallaties en een gunstig contract voor de levering van suikerwater dat eerder inging dan verwacht." Subsidiegeld dat Scheldestromen onverwachts ontving voor projecten zorgde ook voor meevallers.

Waterschap Scheldestromen heeft een begroting van zo'n 115 miljoen euro. Jaarlijks geeft ze ongeveer twintig tot dertig miljoen euro uit aan investeringen. [l]