De Grote Kerk is een beeldbepalend gebouw in Veere.
De Grote Kerk is een beeldbepalend gebouw in Veere. Foto: Britta Janssen

Grote Kerk in Veere presenteert langverwachte plannen

Grote Kerk in Veere presenteert langverwachte plannen

VEERE - Met onder meer samenwerkingen met het Amsterdam Sinfonietta, Nationaal Ballet en filmmuseum Eye in Amsterdam moet de Grote Kerk in Veere een cultureel podium van naam worden. Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere kondigt maandag optredens en een renovatie aan voor het monumentale en beeldbepalende gebouw in Veere.

VAN ONZE REDACTIE

Op 27 mei kunnen belangstellenden in de Grote Kerk met een zondagmiddagconcert van Amsterdam Sinfonietta kennismaken met de plannen en programmering voor 2019 en de jaren erna. Die noemt de stichting ambitieus.

Tentoonstellingen

'Naar verwachting treedt Amsterdam Sinfonietta jaarlijks op, evenals het Nationaal Ballet', laat de stichting maandag weten. 'Filmmuseum Eye en fotoarchief Maria Austria organiseren in samenwerking met Fotomuseum Foam tentoonstellingen en het Amsterdam Light Festival komt met een Veerse editie.' Via een samenwerking met het CBK Zeeland (centrum voor beeldende kunst) wordt een bekende kunstenaar geprogrammeerd voor december 2018 en januari 2019.

Vloerverwarming

Ernst Veen, voormalig directeur van de Nieuwe Kerk in Amsterdam en oprichter/directeur van de Hermitage Amsterdam, heeft geadviseerd over het gebruik van de Grote Kerk. De Stichting Monumenten Bezit (SMB), eigenaar van de kerk, onderschrijft volgens de Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere de plannen. 'De SMB erkent het belang van goede faciliteiten en investeert onder meer in vloerverwarming voor de hele kerk.' Na het concert op zondag 27 mei beginnen de werkzaamheden.

Trekpleister

De Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere maakt binnenkort bekend wie de directeur wordt die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de plannen, inclusief de financiƫle ondersteuning. 'De nieuwe directeur gaat ook de verbinding aan met bestaande culturele initiatieven en podia in Zeeland. Vanuit deze samenwerking biedt Zeeland een inspirerend cultureel programma en wordt een trekpleister voor bezoekers uit heel Nederland en daarbuiten.'

De Grote Kerk is een beeldbepalend gebouw in Veere.