Jos van Veldhoven
Jos van Veldhoven Annelies van der Vegt

Jos van Veldhoven maakt debuut bij Philharmonie Zuidnederland

MIDDELBURG - De Philharmonie Zuidnederland sluit het succesvolle seizoen 2017-2018 af met een veelbelovend concert op zondag 3 juni in Middelburg.

Jos van Veldhoven, die volgend jaar bij Philharmonie Zuidnederland zijn eerste Matthäus-Passion buiten de Nederlandse Bachvereniging dirigeert, staat met de concertreeks Barmhartigheid volgens Pergolesi voor het eerst voor het orkest. Van Veldhoven dirigeert niet alleen het wereldberoemde Stabat Mater van Pergolesi met sopraan Kristina Bitenc en alt Helena Rasker in de vocale hoofdrollen, maar ook werk van Georg Philipp Telemann.

Veel van de mooiste en meest geliefde muziek stamt uit de baroktijd. Vooral in Italië en Duitsland wisten componisten als Vivaldi en Bach oorstrelende muziek te schrijven. Maar ook hun tijdgenoten Pergolesi en Telemann schreven meesterwerken die onder leiding van Jos van Veldhoven, een absolute specialist op het gebied van deze muziek, optimaal tot hun recht komen.

Manifest van barmhartigheid

De romantiek wil dat Giovanni Battista Pergolesi op zijn sterfbed lag toen hij het slotduet van zijn Stabat Mater voltooide. De componist, die dat jaar op 26-jarige leeftijd aan tbc stierf, had de eervolle opdracht gekregen het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat elke Goede Vrijdag in Napels werd uitgevoerd te vervangen. Pergolesi’s werk was zo succesvol dat het kort na de eerste uitvoering al door Europa trok als een manifest van barmhartigheid. En als briljante muziek. Johann Sebastian Bach gebruikte thema’s uit Pergolesi’s Stabat Mater en ook Bachs goede vriend Telemann was onder de indruk. Hoewel Telemann nog steeds ondergewaardeerd wordt en weg wordt gezet als een veelschrijver, componeerde ook hij memorabele muziek. Zo is zijn Burlesque de Don Quixote bijna een symfonisch gedicht avant la lettre en beeldt de componist de thema’s uit die in de roman van Cervantes langskomen. Van Veldhoven zet Telemann als opmaat voor het indringende Stabat Mater en laat horen dat de componist op zijn beste momenten niet onderdoet voor Bach.

Zondag 3 juni 15.00 uur - Zeeuwse Concertzaal Middelburg - Philharmonie Zuidnederland.
Jos van Veldhoven, dirigent; Kristina Bitenc, sopraan; Helena Rasker, alt.
Telemann - Suite in e; Telemann - Burlesque de Don Quixote; Pergolesi - Stabat Mater.
Kaartverkoop via www.zeeuwseconcertzaal.nl. [l]

Jos van Veldhoven