Thierry Dubois van de ESPA en burgemeester Rob van der Zwaag voor het gemeentehuis in Domburg. FOTO EUGÈNE DE KOK
Thierry Dubois van de ESPA en burgemeester Rob van der Zwaag voor het gemeentehuis in Domburg. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugene de Kok

Badplaats Domburg maakt indruk op Europeanen

DOMBURG - Tientallen mensen uit ruim twintig Europese landen hebben vorige week Domburg leren kennen. Ze waren in de badplaats in het kader van het jaarcongres van de European Spas Association (ESPA). Naast lezingen in het gemeentehuis en een gala-avond in het Badpaviljoen verkenden ze (en raakten onder de indruk van) de stad, Veere en Zeeland.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De ESPA is een overkoepelende organisatie voor professionals op het gebied van wellness, vitaliteit en gezondheid. Zo’n 2000 medische spa’s en kuuroorden zijn bij de ESPA aangesloten. Elk jaar organiseert ze een congres in één van de aangesloten landen. Daar komen de leden uit Europa bij elkaar om kennis uit te wisselen en zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Vorig jaar vond het plaats in de Italiaanse hoofdstad Rome, nu was Domburg de gastheer.

Gastheer

Met Domburg had Nederland vorige week de primeur. Nooit eerder vond het congres hier plaats. Het bleek een schot in de roos. “Domburg maakt een hele goede indruk. Hier leven mensen het goede leven. Wij kunnen er nog veel van leren. Dat is ook één van de doelstellingen van ons congres”, was de Hongaarse secretaris-generaal Csilla Mezosi van de ESPA lovend over de Veerse badplaats. “De infrastructuur hier is bijvoorbeeld geweldig. Je kunt overal zonder problemen lopend naartoe en de meeste voorzieningen zijn prachtig, ook in de openbare ruimte. Alles lijkt te kloppen.”

Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere hoopte in aanloop naar het congres dat Domburg ook iets zou opsteken van de Europese gasten. Waar landen als Frankrijk, Hongarije, Italië en Duitsland een decennialange traditie kennen op het gebied van wellness en gezondheid kent Nederland die niet. Domburg wil zich graag meer profileren als heilzame badplaats, in de traditie van Johann Georg Mezger, die aan het eind evan de 19e eeuw de Europese notabelen naar de Walcherse kust haalde. Begrippen als wellness en vitaliteit moeten deel gaan uitmaken van het DNA.

President Thierry Dubois van de ESPA, die in zijn thuisland Frankrijk een groot spacentrum runt, ziet daarvoor zeker mogelijkheden. “Domburg heeft geen traditie op het gebied van spa’s en kuuroorden, simpelweg omdat je hier geen natuurlijke bronnen hebt. De stad moet zich ook niet bezighouden met het verleden, maar doen wat het nu doet. Een goede, gezonde omgeving heb je ook als er sprake is van blauwe luchten en mooie natuur. Die vind je hier. Bovendien weten we dat zeewater mensen kan helpen. Het werkt misschien niet medicinaal, maar het is wel goed voor het welzijn.”

Stokpaardje

Het klonk Van der Zwaag als muziek in oren. Hij ziet grote kansen voor Domburg en Veere op het gebied van wellness, vitaliteit en gezondheid. ‘Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit’ is zijn stokpaardje. “Dat moet je de mensen tegenwoordig bieden. Alleen voor de zon komen ze niet meer.” Van der Zwaag zou graag zien dat ondernemers, overheden en het onderwijs zich meer focussen op deze tak van het toerisme. “In Frankrijk is in het verleden enorm veel geïnvesteerd in de sector. Dat heeft zich uitbetaald. Het land heeft op dit gebied een grote reputatie. Als we hier ook meer doen, kunnen we ook buiten het seizoen meer mensen trekken. Tegelijkertijd moeten we trouw blijven aan onszelf.”

Wandeling

Naast het programma met lezingen en netwerken maakten de aanwezigen kennis met Domburg en Veere in het algemeen, onder meer op de fiets. Ook gingen ze naar Neeltje Jans en Museum Veere. “Maar we zijn hier ook voor een strandwandeling”, lachte Mezosi.[l]