Passie en plezier bij Middelburg Volkoren. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN
Passie en plezier bij Middelburg Volkoren. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Jubileumfeest voor Middelburg Volkoren

MIDDELBURG - Middelburg Volkoren, het grootste gratis toegankelijke korenfestival van zuidwest-Nederland, vindt dit weekeinde voor de twintigste keer plaats. Op 27 locaties in de binnenstad zijn zaterdag- en zondagmiddag in totaal maar liefst 186 koren te zien en te horen.

DOOR BRITTA JANSSEN

De muziekgezelschappen komen uit het hele land en zelfs daarbuiten en vertegenwoordigen samen een breed scala aan genres.


Locaties
De podia waarop zij te zien zijn, liggen op loopafstand van elkaar, waardoor bezoekers van Middelburg Volkoren eenvoudig verschillende optredens kunnen bijwonen.
Beide middagen is het korenfestival te bezoeken tussen 13.00 en 16.30 uur. De centrale locatie van Middelburg Volkoren is het Abdijplein. Veel optredens vinden plaats in kerken, maar er zijn nog meer locaties. Zo staan er onder meer podia op het Damplein, Plein 1940, Vismarkt, bij zorgcentrum het Gasthuis, Hofje Onder De Toren, Kloveniersdoelen, Zeeuws Archief en natuurlijk op de Markt.
Ieder koor treedt tweemaal op, het liefst op verschillende locaties, en is daarbij vrij in de repertoirekeuze.

'Koren uit Spanje, België

en Duitsland'

'Geen verplichte nummers, geen jury, maar wel veel plezier en luistergenot', belooft de organisatie van Middelburg Volkoren. 'Het is een zangfestijn voor jong en oud, waarbij niks moet en alles kan.'
Het festival wordt afgesloten op het Abdijplein. Tussen 16.45 en 17.30 uur brengen enkele koren nog twee (meezing-)nummers ten gehore.


Zaterdag
Ook de twintigste editie van Middelburg Volkoren biedt muziek voor jong en ouder. Met optredens van 98 gezelschappen op zaterdag en 88 op zondag is er voor iedere muziekliefhebber wat wils.

'Geen verplichte

nummers, wel plezier'

Zo treden op de zaterdag de Amazing Singers uit Stellendam op in de Engelse kerk en bij verpleeghuis Willebrord en het christelijk gemengd koor Jeduthun uit Middelharnis in de Zeeuwse Concertzaal en de Hofpleinkerk. Internationale gezelschappen die deze dag zingen zijn Coro de la Universidad Pablo de Olavide uit het Spaanse Sevilla, het Belgische Con Amore uit Ekeren, Vocanti Maria uit Vosselaar en Septem Viri uit Torhout en Deine Maids uit het Duitse Keulen.

Zondag
Ook op de zondag geven meerdere Belgische gezelschappen acte de présence, zoals Antandino uit Vilvoorde, Cantabile Dadizele uit Dadizele en Karibu Gents Wereldkoor. Van dichter bij huis komen bijvoorbeeld Nova Melodica (Kapelle), Westkappels koor, Vrouwenkoor Cadans (Goes) en het Middelburgse popkoor X-stream.

Meer informatie
De organisatie van Middelburg Volkoren werkt samen met de stichting Kunst- en Cultuurroute. Zondag (3 juni) openen zo'n dertig ateliers en galeries in Middelburg hun deuren, zodat het publiek van 13.00 tot 17.00 uur op een laagdrempelige manier kunst kan ontdekken.
Kijk voor het complete programma op www.middelburgvolkoren.nl. [l]