Trekkertrek populair in Zeeland

AAGTEKERKE - In de afgelopen jaren is de populariteit van Trekkertrek in Zeeland flink gestegen. Trekkertrek, of ook wel tractorpulling genaamd, kent een flinke opmars na wat mindere jaren.

In het jaar 2015 dreigde het dieptepunt te worden bereikt met het aantal wedstrijden in de provincie. De wedstrijd in Cadzand was reeds in 2012 gestopt en ook Aagtekerke dacht aan stoppen. Dat zou betekenen dat er slechts vijf wedstrijden zouden overblijven waarvan de meeste in Zeeuws Vlaanderen. Vanaf dit jaar staat de teller op acht wedstrijden. Cadzand is na een pauze in 2016 weer verreden en de meest nieuwe wedstrijd is Ritthem die afgelopen zaterdag verreden is. Vooral bij deze laatste is de populariteit goed te zien doordat het aantal deelnemers en bezoekers direct bijzonder groot was.

Niveau deelnemers
Trekkertrek of tractorpulling wordt op diverse niveau’s in Nederland verreden. Van Landbouwklassen naar Sportklassen tot aan Grand National zoals bekend van de RTL7 uitzendingen. Op al deze niveau’s zijn Zeeuwen goed vertegenwoordig. Niet wat betreft aantallen maar wel wat betreft de prestaties. Het meest bekende zijn het Green Spirit team uit Biervliet en Team Kools uit Cadzand. Zij rijden op het hoogste niveau in Nederland en zelfs in Europa.
In de Sportklasse is Joan de Visser uit Aagtekerke een gevestigde naam in de Supersport 3,6 ton top klasse. Met zijn International 1246 heeft hij de eerste twee wedstrijden van dit jaar op zijn naam geschreven. In diezelfde klasse is dit jaar voor het eerst Jan Geertse uit Vrouwenpolder actief nadat gepromoveerd was vanuit een lagere divisie. Hij heeft in de eerste wedstrijden direct aansluiting gevonden bij de top.
In de landbouwklasse 4,5 ton liet Ron Dekker uit Aagtekerke in maart al zien dat Zeeuwen meedoen voor de prijzen. In het holst van de leeuw reed hij, op de eerste wedstrijd van het jaar, naar de overwinning en plaatste zich daarmee voor het NK in Tzum eind dit jaar.[l]