Middelburg moet weer financieel op orde zaken stellen. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG
Middelburg moet weer financieel op orde zaken stellen. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG Foto: Beeldbank Middelburg

Middelburg heeft solide plan voor de toekomst

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg hoopt nog voor deze zomer van het preventief toezicht door de provincie af te zijn. Nu moet ze nog voor elke euro die ze extra uitgeeft toestemming vragen aan het Abdijplein. “Dit is een solide plan voor de komende tijd”, zegt wethouder Johan Aalberts over het financieel herstelplan.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Middelburg staat onder preventief toezicht, omdat de provincie tot twee keer toe de begroting voor 2018 heeft afgekeurd. De cijfers waren volgens gedeputeerde Jo-Annes de Bat niet reëel en in evenwicht. Hij eiste een financieel herstelplan van de gemeente. De nieuwe coalitie van de LPM, het CDA, VVD en SGP is daarmee aan de slag gegaan. In het plan laat Middelburg wel een sluitende meerjarenbegroting zien. Het plan is onderdeel van de kaderbrief, die naar de gemeente is gegaan. Als haar voorspellingen uitkomen houdt ze dit jaar 451.000 euro over en de jaren daarna achtereenvolgens 1.020.000 euro, 1.570.000 euro en 2.874.000 euro.

Belastingen

Daar moet de gemeente wel wat voor doen. De meest ingrijpende maatregel is dat ze de onroerende zaakbelasting verhoogt met maar liefst tien procent plus een inflatiecorrectie. “Bij elkaar komt het neer op een verhoging van 11,9 procent”, zegt Aalberts, die denkt daarmee elk jaar één miljoen euro extra inkomsten te genereren. “De afgelopen jaren hebben we als Middelburg al 24 miljoen euro bezuinigd. Daarvan kwam ongeveer 7,5 ton binnen door het verhogen van belastingen. Dit is een laatste redmiddel. Zo’n beslissing is altijd een zware bevalling voor politieke partijen.” Volgens hem behoort Middelburg ook na de verhoging qua belastingdruk nog niet bij de duurste gemeenten van de provincie.

Porthos

Een andere maatregel waarmee ze geld wil besparen is een geplande bezuiniging op het sociaal domein van vijf ton. “Er gaat ontzettend veel geld in om. Wij denken dat dit een realistische bezuiniging is, maar een onderwerp zoals Porthos zal de komende jaren nog vaak op de agenda staan.” De gemeente blijft hopen op meer geld uit Den Haag voor het sociaal domein, maar houdt er rekening mee dat ze de komende jaren miljoenen moeten bijpassen. Verder kort de gemeente één procent op het budget voor materialen in de organisatie, is er minder budget voor ambtenaren beschikbaar en past ze geen inflatiecorrectie toe op de subsidies. “We wilden ze niet opnieuw korten, maar ontkomen niet aan deze maatregel.” Een meevaller is dat de gemeente de komende jaren een hogere algemene uitkering krijgt. De stijging van de belangrijkste inkomstenbron loopt op van bijna 2,5 miljoen euro dit jaar tot 5,9 miljoen euro in 2022. “We denken dat er nu een solide plan ligt”, zegt Aalberts.

De Bat heeft meegekeken en is volgens de wethouder ook positief. Middelburg heeft nog wel te maken met grote risico’s. Zo moeten er de komende maanden minstens zeven bouwplannen in exploitatie worden genomen, omdat deze anders moeten worden afgeboekt.

'We zien een enorme vraag naar woningen'

De heipalen hoeven nog niet de grond in, maar de gemeente moet wel de berekeningen voor haar plannen laten zien. “We zien een enorme vraag naar woningen in Middelburg. Het zal hard werken zijn, maar het aantal plannen is volgens ons geen probleem.”

In het herstelplan is ruimte gemaakt voor de wensen van de nieuwe coalitie, zoals het openhouden van het Julianabad in Arnemuiden. Daar zet ze 45.000 euro per jaar voor opzij. Als de raadsleden wensen hebben, moeten ze met een goede dekking komen, zegt Aalberts. “Ik wil hier niets meer van afhalen. We willen de reserve aanvullen om eventuele risico’s te kunnen dekken. Daarom moeten we er geen greep meer uitnemen.” Het college van Gedeputeerde Staten neemt net voor de zomervakantie een besluit over het preventief toezicht.[l]