Hart veilig in Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft voldoende AED's en vrijwilligers om deze automatische defibrilators te bedienen als iemand een hartstilstand krijgt. Daarmee verdient de gemeente het predicaat 'Hart Veilig'.

VAN ONZE REDACTIE

Tijdens een bijeenkomst in Oostkapelle bedankte de Veerse burgemeester Rob van der Zwaag vorige week de ongeveer twintig vrijwilligers die geholpen hebben bij het opzetten van het AED-netwerk. Veere begon in februari 2017 met de opbouw ervan. Het doel was om voor iedere woonkern een 24/7 AED-dekking te realiseren en het aantal geregistreerde vrijwilligers te verhogen en dat is volgens Veere gelukt.

Acuut
Hartveilig Wonen is een netwerk van geschoolde, geregistreerde vrijwilligers en voldoende beschikbare AED's. Bij melding van een hartstilstand alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd een tiental vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen of werken. De vrijwilligers krijgen via hun telefoon de locatie van de calamiteit of AED door. Een AED is een apparaat dat, indien nodig, met een stroomstoot de hartcirculatie probeert te herstellen. Vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt. [l]