Belgische vluchtelingen tijdens Eerste Wereldoorlog

MIDDELBURG - Philip Walkate schreef een nieuwe toneelstuk over Belgische vluchtelingen in Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Deze historische komedie met een serieuze ondertoon wordt gelezen door Nederlandse en Belgische acteurs en is op diverse Zeeuwse locaties te zien deze zomer.

De regie is in handen van Victor van Swaay.

Voor het stuk is een uitgebreid historisch onderzoek gedaan in literatuur en archieven. Omdat het een komedie betreft valt er ook meer dan voldoende te lachen.

Voorstellingen

30 juni: Middelburg, Kloveniersdoelen, tickets.de-drvkkery.nl
18 augustus: Goes, Historisch Museum De Bevelanden, theatergroepdekale@xs4all.nl
19 augustus: Domburg, Marie Tak van Poortvlietmuseum, theatergroepdekale@xs4all.nl

Alle lezingen starten om 15.00 uur.

Met: Celia van den Boogert, Vera Mann, Hymke de Vries, Vastert van Aardenne, Ron Cornet en Stijn Westenend. Tekst: Philip Walkate Regie: Victor van Swaay.

Informatie: www.theatergroepdekale.com en www.philipwalkate.com

Oom Lucien, 1914

In het najaar van 1914 vluchtten een miljoen Belgen voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Velen kwamen terecht in ’Belgendorpen’, anderen bleven in de zuidelijke provincies gedurende de oorlog, zo ook in Zeeland.

Lucien en Mathilde Marinx, twee welgestelde, katholieke en bourgondische Belgen vinden onderdak in het huis van de hardwerkende, protestantse en sober levende Leonard en Jacomina Melis op Walcheren.

Na een gastvrije ontvangst ontstaan er spanningen door verschillende inzichten op het vlak van cultuur, geloof en gastronomie.

Een risicovolle zakelijke overeenkomst tussen Marinx en Melis zorgt voor conflict en crisis, maar in november 1918 wordt vrede gesloten, ook tussen beide families. [l]