Ondermijnende criminaliteit ook in uw buurt?

MIDDELBURG - In de burgerzaal van het oude stadhuis in Middelburg waren maandagavond mensen uit heel Zeeland aanwezig om de informatieavond bij te wonen over ondermijnende criminaliteit.

Burgemeester Bergmann opende de avond. Hoogleraar Pieter Tops uit Tilburg hield daarna een boeiend verhaal over ondermijning. Het is de georganiseerde misdaad dichtbij. Voor criminelen is de aantrekkingskracht van ondermijning het grote snel verdiende geld. De sociale aantrekkingskracht van het kapitaal. Scholieren, goedkope krachten, worden geronseld als drugskoerier. Middenstanders worden onder druk gezet om hun pand (deels) beschikbaar te stellen. Er is corruptie. Gemeentes werken onbewust mee, door vergunningen te verlenen aan bijvoorbeeld een kapperszaak, waar nooit een klant naar binnen komt.

Waarom in Zeeland? Hoe is het te herkennen? En vooral: hoe is het op te lossen? Zeeland is een gunstige provincie voor dit soort praktijken. Dichtbij het Verenigd Koninkrijk, een lange grens met België, een haven. Nederland is ook kwetsbaar. Tolerant ten opzichte van drugs, lage straffen. Onderbezetting van het justitieel apparaat. We moeten willen investeren in het bestrijden van criminaliteit.

Waarom plakt iemand de ramen van zijn kassen dicht, wat is dat voor raar zoemend geluid bij dat bedrijfspand? Hoe kan het dat die jonge kerel in zo’n dure auto rijdt en toch elke morgen lang op z’n bed blijft liggen? Waarom betaalt iemand een groot bedrag met cash i.p.v. te pinnen? Signalen die de burger kan herkennen en daar wat mee moet doen. Pieter Tops deed een moreel appèl. Het is moeilijk, mensen zijn naïef. Maar het is onze burgerplicht hier iets aan te doen. Samenwerking met burgers is noodzakelijk.

Ga naar de wijkagent, bel de politie of meldt het aan misdaad anoniem. We zijn met z’n allen verantwoordelijk. [l]