Sven Lavrysen en Derk Alssema voor het GAK-gebouw. FOTO EUGÈNE DE KOK
Sven Lavrysen en Derk Alssema voor het GAK-gebouw. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Picasa

Lelijke GAK-kolos in hartje Goes tegen de vlakte

GOES - Jaren is het leegstaande GAK-gebouw in de Van de Spiegelstraat in Goes een doorn in het oog geweest van veel mensen. “Dit stond zeker in de top drie van lelijkste plekken van Goes. En we hebben er niet zoveel”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes. Hij is dan ook blij dat het gebouw tegen de vlakte gaat.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Sven Lavrysen van Carédo Comfortwonen wil het kolossale kantoor laten slopen en er een nieuw gebouw met 35 comfortwoningen voor in de plaats zetten. Op de begane grond krijgt het pand een maatschappelijke invulling. Tegelijkertijd moet de villa ernaast, het voormalige onderkomen van de Zeeuwse Muziekschool, worden gerestaureerd. In het rijksmonument komen vijf woningen en een huiskamerbrasserie. Het gebouw wordt fysiek verbonden met de voormalige GAK-locatie. De monumentale bomen blijven staan. Lavrysen gaat binnenkort met omwonenden in gesprek. Hij hoopt dat zij enthousiast zijn over het nieuwe pand dat twee meter verder naar achteren komt te staan dan het GAK-gebouw nu. Er komen 45 ondergrondse parkeerplaatsen.

In de tweede fase van het plan van Lavrysen komen er 45 comfortwoningen in het KPN-gebouw, op de hoek van Van de Spiegelstraat en Wijngaardstraat. Dat moet deels worden gesloopt, al blijft de karakteristieke voorgevel op verzoek van de gemeente behouden. “We zijn zeker al tien jaar bezig met herontwikkeling van het GAK-gebouw”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes. “Tal van ideeën zijn de revue gepasseerd, maar toen we in gesprek raakten met Sven wisten we meteen dat het serieus was.” Lavrysen, die uit België afkomstig is, maar in Zeeland woont, is enthousiast. “Die is Triple A”, zegt hij. “Je zit overal dichtbij en hebt dus nergens een auto voor nodig. Bovendien hebben de bewoners schitterend uitzicht. Aan de ene kant zien ze de veste en aan de andere de villa met de mooie bomen en de kerken.”

Koffie

Lavrysen hoopt eind dit jaar met de sloop van het GAK-kantoor te beginnen. Hij denkt dat de bouw zo’n zestien maanden zal duren. Tegelijkertijd wil hij de muziekschool restaureren. “Als de appartementen op de GAK-locatie worden opgeleverd, moeten ze in de huiskamerbrasserie hun koffietje al kunnen drinken en een hapje kunnen eten.”

Volgens Lavrysen en Alssema krijgt het gebied een compleet ander aanzien. De architect is Rothuizen. “Het is het grootste wat we tot nu toe hebben gedaan”, aldus Lavrysen, die onlangs aankondigde ook de Meestoof aan de Oosthavendijk in Wilhelminadorp te ontwikkelen. Verder heeft hij plannen voor comfortwoningen in Hulst, Middelburg en Wemeldinge en gaat hij in september bouwen in Yerseke. Volgens Lavrysen biedt het comfortwonen antwoord op de groeiende vraag onder 50-plussers. Zij kunnen de appartementen betrekken als ze nog vitaal zijn. “Deze zijn echter al geschikt voor elke vorm van zorg aan huis, van wmo tot palliatieve zorg met uitzondering van vergevorderde dementie”, aldus Lavrysen. Voor de zorg werkt hij samen met CuraeVitel, die op haar beurt weer een beroep doet op lokale zorgpartners. De comfortwoningen worden compleet en luxueus afgewerkt en zijn duurzaam. “Wij willen in Goes voor elke doelgroep bouwen, dus ook in dat opzicht zijn we blij met deze ontwikkeling”, aldus Alssema.

Meer op www.comfortwonen.com.[l]