Column Cees Lodder

Eervolle baan

Mijn naam is Cees Lodder, LPM-wethouder van de gemeente Middelburg. Een eervolle baan met veel verantwoordelijkheid.

In de eerste weken dat ik nu bezig ben, is er al heel veel op me af gekomen. Zorg en jeugdhulp, participatie en inwonersinitiatieven, welzijn en wijkaanpak zijn belangrijke portefeuilles. Daarover heb ik al heel wat besprekingen gevoerd. Verder horen ook communicatie en dienstverlening tot mijn pakket. Verder hebben de wethouders allemaal twee of drie wijken of dorpen in hun portefeuille. Voor mij zijn dat Nieuw- en Sint Joosland, ’t Zand-Stromenwijk en Nieuw-Middelburg.

Inmiddels heb ik met diverse mensen uit die wijken en het dorp gesproken. Hun enthousiasme, passie voor hun wijk of dorp werkt motiverend. Zij zijn voorbeelden voor mij. De betrokkenheid en dadendrang is enorm. Die moet een wethouder ook hebben. We hebben in die paar weken ook al een goede band gekregen. Ook al ben ik dan de nieuweling.

Mijn filosofie is dat democratie meer is dan verkiezingen. Sterker nog, democratie begint pas na de verkiezingen. Inwoners en bestuurders (raadsleden, burgemeester en wethouders) gaan dan samen invulling geven aan die democratie. Met elkaar. We moeten ons ook door elkaar durven laten beïnvloeden. Dan gaat democratie leven.[l]