Bert Vogel neemt woensdag 26 september afscheid van het Calvijn College. FOTO HUIBERT VAN DEN BOS FOTOGRAFIE
Bert Vogel neemt woensdag 26 september afscheid van het Calvijn College. FOTO HUIBERT VAN DEN BOS FOTOGRAFIE Huibert van den Bos Fotografie

'We laten te allen tijde merken dat we er voor ze zijn'

MIDDELBBURG - Het is zijn laatste ‘laatste schoolweek’. Voorzitter van de raad van bestuur Bert Vogel neemt na bijna 35 jaar afscheid van het Calvijn College. Na de zomervakantie keert hij nog even terug, maar eind september is hij vertrokken. “Er zullen genoeg andere dingen zijn die mijn hart hebben en ervaring vragen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Toch zal het raar zijn als hij straks niet meer elke dag naar één van de zeven vestigingen van het Calvijn College gaat. “Na mijn afscheid zal het een tijdje duren voor ik weer koffie kom drinken. Ik wil mijn opvolger en anderen niet voor de voeten lopen”, zegt Bert Vogel, terwijl hij vanuit zijn werkkamer uitkijkt over het schoolplein op Klein Frankrijk in Goes.
Onder zijn leiding is de reformatorische school flink gegroeid. Het is volgens Vogel een gevolg van het beleid. Toen hij kwam was het lesprogramma op de reformatorische school niet anders dan op andere scholen. Er was een gebed aan het begin van de dag, er werd in de bijbel gelezen en het personeel was christelijk. Vogel zag dat er ruimte was voor een meer eigen programma. "Dat hebben we met ons allen weten te benutten." Tegelijkertijd zocht hij de samenwerking met andere onderwijsinstellingen. “Collega’s vragen me wel eens wat het geheim is van het Calvijn College, omdat onze leerlingenaantallen nog steeds stijgen. Geen enkel kind is bij ons een nummer, door de manier waarop we met ze omgaan. We laten te allen tijde merken dat we er voor ze zijn. Dat heeft het vertrouwen van de reformatorische achterban versterkt.”

Vogel vindt dat dat niet alleen een taak van docenten. De conciërges, secretaresses en Vogels opvolger Jan Bakker, die hij aan het inwerken is, zijn in dat kader net zo belangrijk. “Leren doen we hier samen. De resultaten zijn het gevolg van wat we samen hebben gedaan. Dat zit in alle mensen en in alle hoeken en gaten van deze school.”

Bewust
Vogel heeft geprobeerd een eigen invulling te geven aan het onderwijs dat aan alle eisen van hogerhand voldoet. Alleen de hoge noteringen in alle lijstjes laten dat al zien. Op het Calvijn College krijgen de kinderen niet alleen maar les. “We willen ze ook vormen, meer bewust maken in alles wat ze doen. Dat kan tijdens een wiskundeles, maar ook in de pauze of op een ander moment”, aldus Vogel. “Wij zijn geen diploma-gedreven school. Onze leerlingen moeten zich ook kunnen afvragen wie ze zijn en waar ze naartoe willen.” Mede door de werkwijze noemt Vogel het Calvijn College ‘een eigenwijze school’. “Dat is helemaal niet erg. Als je de keuzes die je maakt maar kunt uitleggen. Tijdens alle bezoekjes van de onderwijsinspectie heb ik daarmee nooit problemen gehad.”
Vogel is de afgelopen 35 jaar nooit met tegenzin naar zijn werk gegaan. Zo’n tien jaar geleden kreeg hij de kans ergens anders aan de slag te gaan. "Maar ik zag het als mijn weg om het Calvijn College verder te ontwikkelen. Het is geen moeten geweest”, zegt hij. Daarvoor gebeurt er volgens hem te veel in het onderwijs. “Zelf was ik best een boef als leerling, maar een docent zei op een gegeven moment tegen mij: ‘Je mag er zijn’. Dat was de juiste opmerking op het juiste moment. Daarom ben ik het onderwijs ingegaan. Elke leerling doet ertoe.” Vogel heeft in de raad van bestuur tot 2013 samengewerkt met Cees Giljam. Daarna stond hij er alleen voor in het college van bestuur. ‘Tropenjaren’, zegt hij. Het werk en zijn vele neventaken, slokten geregeld veel tijd van hem op. “Er zijn momenten dat school te belangrijk was.” Vogel denkt dat er na zijn afscheid functies komen ‘waarvoor hij open staat’, maar hij wil veel meer tijd gaan besteden aan zijn vrouw, kinderen en veertien kleinkinderen. “De geraniums zijn geen hobby”, lacht hij.[l]