De gemeente Veere heeft bijna weer een voltallig college van burgemeester en wethouders. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN
De gemeente Veere heeft bijna weer een voltallig college van burgemeester en wethouders. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN Foto: DNA Beeldbank Laat Zeeland Zien/Photographics

Wel onduidelijkheid, geen belangenverstrengeling

DOMBURG - Met een beetje geluk heeft de gemeente Veere volgende week donderdag weer een voltallig college van burgemeester en wethouders. De laatste weken maakte alleen burgemeester Rob van der Zwaag deel uit van het gemeentebestuur.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vervolg van de voorpagina

Via via kwam het telefoontje van Van Halderen terecht bij een leidinggevende van de gemeente Veere, die vond dat hij het moest melden, mede in het licht van het recente onderzoek naar de integriteit van Jaap Melse. Burgemeester Rob van der Zwaag speelde het door aan de gemeentesecretaris en de onderzoekers die de integriteitstoets voor alle wethouders hadden uitgevoerd. Van Halderen bleek het gesprek tijdens de sessies voor die toets niet te hebben gemeld. Op het laatste moment, vlak voor de installatievergadering van de nieuwe wethouders op donderdag 14 juni, werd bekend dat er een extra onderzoek nodig was.

Melding

De VVD’er vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. “De heer Van Halderen heeft aangegeven erg geschrokken te zijn van de melding en het onderzoek. Hij heeft verklaard dat het voor hem helder is dat contacten van de gemeente niet gebruikt mogen worden voor het sluiten van deals”, schrijven de onderzoekers in het rapport. Zij verwijten hem ook niet dat hij zijn positie heeft misbruikt, wel dat er verwarring is ontstaan of hij de vraag stelde als privépersoon of als raadslid. “De heer Van Halderen had zich moeten beseffen dat zeker in een relatief kleine gemeenschap als Veere hij als raadslid herkend zou kunnen worden … Ook kan hierdoor de schijn van belangenverstrengeling ontstaan.”

In het licht van de recente onderzoeken had veel onduidelijkheid voorkomen kunnen worden als de liberaal transparanter was geweest, zegt Bureau Berenschot. Het laat echter ook duidelijk weten dat hij zijn positie niet heeft willen misbruiken, er geen gedragscode is geschonden en ziet dan ook geen belemmering hem te benoemen als wethouder. De VVD in de gemeente Veere. De VVD in de gemeente Veere heeft dan ook gevraagd Van Halderen in de vergadering van donderdag 4 juli te installeren als wethouder.

Hoewel Van der Zwaag niet had gezegd om welke wethouder het ging, maakten de SGP/CU en DTV begin vorige week bekend dat het om Van Halderen ging. Zij deden dat, omdat de partijen wilden dat Arie Schot (SGP/CU) en Marcel Steketee (DTV) woensdag konden worden benoemd. Zij wilden dat er snel weer een college zou zijn en vonden dat ze niet konden wachten op de uitkomsten.

Sinds het aftreden van Melse vanwege het integriteitsonderzoek en het stoppen van René Molenaar (vanwege een andere baan) vormde burgemeester Van der Zwaag volgens de gemeentewet alleen het college.

De oppositiepartijen waren fel gekant tegen de extra vergadering van afgelopen woensdag. Ze vonden het handelen van de coalitiepartijen ‘respectloos en beschamend’, omdat het tegen de gemaakte afspraken in ging. “Het schaadt het vertrouwen en de kans op een goede samenwerking”, zeiden zij in een bericht in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering waarin Schot en Steketee werden benoemd.[l]