Theatergroep Ausdauer voert het stuk 'De eeuw van Ariane uit op het schip ROAN. FOTO AUSDAUER
Theatergroep Ausdauer voert het stuk 'De eeuw van Ariane uit op het schip ROAN. FOTO AUSDAUER Foto: Ausdauer

Wild idee mondt uit in flinke logistieke klus

VLISSINGEN - Rotterdam had in mei de primeur omdat het de thuishaven is van Muziektheatergroep Ausdauer en het binnenvaartschip ROAN. Vlissingen is echter een logische tweede plek voor de uitvoering van ‘De eeuw van Ariane’, aan boord van het klassieke vaartuig. Tijdens Festival Onderstroom is het theaterstuk zes keer te zien in het Dok. “De puzzelstukjes lijken er in elkaar te vallen”, zegt Daniël Lehmann.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De bassist van Muziektheatergroep Ausdauer kocht het 40 meter lange binnenvaartschip ROAN, waarop de voorstelling is te zien, elf jaar geleden. Achter de betimmering van een bedstede vond Daniël Lehmann een doos met liefdesbrieven van Ariane, dochter van de voormalige schipper, uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw. “Dan kijk en lees je wat, maar mijn eerste gedachte was dat ik die vrouw moest vinden, zodat ik deze terug kon geven.”

Na een zoektocht vond Lehmann haar. De man met wie ze correspondeerde bleek haar echtgenoot te zijn, toen Lehmann met de doos langs ging. Het idee om er een voorstelling van te maken kwam pas jaren nadat hij de brieven had teruggebracht. Hij vroeg Enne Koens de tekst voor het stuk te schrijven. Zij interviewde Ariane over haar leven, maar kon de brieven niet lezen. Kopieën had Lehmann niet gemaakt en Ariane en haar man bleken de doos te hebben weggegooid. “Toen ik de brieven terugbracht, had ik niet verwacht dat ze deze zouden vernietigen. Het is ook vreemd, want het is een gelukkig stel.”

Lehmann wist zich te herinneren dat Ariane geen makkelijk leven had aan boord en dat ze een moeilijke relatie had met haar vader. ‘Ariane leeft in een wereld waar mannen de dienst uitmaken. Van jongs af aan leidt ze het leven van een hardwerkende matroos. Studeren is er niet bij. Zij kan immers niet gemist worden op het schip. Pas als de langharige, gitaarspelende Oscar aan boord verschijnt durft Ariane van een andere leven te dromen’, schrijft Ausdauer over het verhaal. Het beslaat in totaal een eeuw. “Het verhaal gaat erg over haar. We blijven dicht bij de brieven, maar hebben ook enkele fictieve elementen toegevoegd.”

Walhalla

Ausdauer speelt aan boord van het schip. Logisch, vindt Lehmann. “Het is het verhaal van de binnenvaart en het schip, dus moet dat het decor zijn.” Het publiek kijkt toe vanaf de kade, met de Machinefabriek op de achtergrond. “Een schitterende locatie”, noemt Lehmann de plek in Vlissingen. Historisch gezien is het niet vreemd, want als binnenvaartschip voer de ROAN geregeld van Walcheren naar Rotterdam met graan.

In mei was de voorstelling een paar keer te zien in Rotterdam, bij Theater Walhalla op Katendrecht. “Het was op een bijzondere, heel mooie plek, met de skyline van onze thuisstad Rotterdam op de achtergrond.” Makkelijk maken de acteurs het zich niet, merkten ze toen. Omdat de hoogte van het water per dag sterk verschilt moesten ze de speeltijden daarop afstemmen. Bovendien is het water van de Maas onrustig wat het er niet makkelijker op maakte. “Zoiets begint met een wild idee, maar er komt heel veel bij kijken. Het is een flinke logistieke klus.”

Alkmaar

Ausadeur speelt de voorstelling dit jaar alleen nog in Vlissingen. Volgend jaar gaat het gezelschap langs meer festivals. Plannen zijn er onder meer voor Alkmaar, Amsterdam, Nijmegen en Zwolle. “Het is een voorstelling die we kunnen blijven spelen, dus wie weet wat er nog meer komt.”

‘De eeuw van Ariane’ gaat volgende week donderdag (5 juli) op de openingsavond van Festival Onderstroom in première. Daarna is hij nog te zien op vrijdag 6 juli (20,.30 uur), zaterdag 7 juli (14.00 uur en 20.30 uur) en zondag 8 juli (14.00 uur en 20.30 uur). Meer informatie en kaarten via www.festivalonderstroom.nl.[l]