Afbeelding

Eerste orgelconcert weer van start

MIDDELBURG - Het eerste concert in de serie orgelconcerten op donderdagmiddag in de Middelburgse Oostkerk wordt op donderdag 5 juli gegeven door Pieter Dirksen uit Culemborg. Het concert begint om 12.30 uur. De toegang is gratis; wel wordt er bij de uitgang een vrijwillige bijdrage gevraagd. Op het programma staan werken van François Coupering, Johann Ludwig Krebs en Johann Sebastian Bach.

Pieter Dirksen geeft recitals op clavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude over de klaviermuziek van Sweelinck (Praemium Erasmianum). Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Bach bekend geworden. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van het zeventiende-eeuwse repertoire.

Historische orgels
Pieter Dirksen is lid van Combattimento, en speelt regelmatig met andere orkesten en ensembles en bij Opera Zuid. Daarnaast is hij een veelgevraagde solist op clavecimbel en op historische orgels in binnen- en buitenland, en realiseerde hij talrijke opnames. Hij dirigeert van achter het clavecimbel jaarlijks een reeks uitvoeringen van Bachs Johannespassie (met het Margaretha Consort). Pieter Dirksen is titulair organist van het historische Severijn-orgel in de Martinuskerk te Cuijk. [l]