Amsterdam zit niet meer te wachten op riviercruiseschepen. Zeeland wel. FOTO SHUTTERSTOCK
Amsterdam zit niet meer te wachten op riviercruiseschepen. Zeeland wel. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Zeeland wil een groter deel van riviercruisemarkt

MIDDELBURG - De gemeenten Schouwen-Duiveland, Terneuzen en Veere treden met de provincie toe tot de organisatie Dutch Delta Cruise Port.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dutch Delta Cruise Port (DDCP) is al actief in Zuid-Holland en Noord-Brabant en heeft zichzelf ten doel gesteld om meer riviercruises naar Zuidwest-Nederland te halen. Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht is het een groeiende markt. “En wij hebben daar nog maar een heel klein deel van.” Ze denkt dat de organisatie veel kan betekenen voor het cruisetoerisme in Zeeland, zeker nu Amsterdam riviercruiseschepen wil gaan weren. "Het cruisetoerisme levert forse inkomsten op, omdat gasten er een dagje op uit trekken en geld besteden in Zeeland." DDCP zelf ziet grote kansen in de verbinding van de Seine met de Schelde rond 2023.

Passagiers
DDCP ziet de riviercruises als een gat in de markt. “De markt groeit hard op het gebied van passagiers, schepen en uitgaven. Dat biedt enorme kansen voor regio’s en gemeenten met een in potentie aantrekkelijk cruiseproduct. Er is veel vraag naar kades en nieuwe producten om bestaande routes uit te breiden en nieuwe te ontwikkelen”, zegt de organisatie, die sinds eind 2017 bestaat. “Met zoveel dynamiek en kansen is het tijd om in actie te komen.”
De sector heeft zelf aan de bel getrokken en gepleit om met initiatieven te komen zoals DDCP. Samenwerking is noodzakelijk. Touroperators kijken namelijk niet naar aparte bestemmingen, maar naar combinaties van en volledige routes. Zuidwest-Nederland moet dus in zijn geheel interessanter worden, zodat het voor touroperators makkelijker wordt om leuke stops te organiseren. DDCP ziet het gebied ‘tussen de uiteinden van Maas en Rijn en dat doorloopt in de Zeeuwse Delta’ als een logisch verband: de Dutch Delta.
Middelburg en Vlissingen stappen nog niet in de nieuwe organisatie. “Ze kunnen er later voor kiezen alsnog mee te doen”, zegt Schönknecht.

Toeristenstad
Middelburg heeft van alle Zeeuwse gemeenten verreweg de meeste riviercruises. In de zomermaanden meren er in het Kanaal door Walcheren vrijwel dagelijks schepen af. Lilian Janse van de SGP en Tamara Vork-Ritter van de VVD hebben donderdag gepleit voor deelname van Vlissingen. “Waarom zijn we hierbij nog niet betrokken, aangezien de nieuwe coalitie zegt dat we een toeristenstad bij uitstek zijn?” vroeg Janse.
Het college denkt nog over lidmaatschap na. Riviercruiseschepen meren in Vlissingen aan in de Binnenhaven.
Net als Zuid-Holland en Noord-Brabant draagt Zeeland 12.500 euro bij aan de oprichtingskosten van DDCP. Jaarlijks komt daar 6500, 6000 en 4000 euro bij. “Na drie jaar moet het samenwerkingsverband zodanig werken dat een bijdrage van de provincies niet meer nodig is”, zegt Schönknecht.[l]