Chris Simons en Frans Lievens tonen de sleutel aan belangstellenden in de zaal. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Chris Simons en Frans Lievens tonen de sleutel aan belangstellenden in de zaal. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Sleutel schouwburg weer in handen eigenaar

MIDDELBURG - Wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg heeft vrijdag de sleutel van Schouwburg Middelburg op symbolische wijze teruggegeven aan theaterexploitant Frans Lievens van Zeelandtheaters. De sleuteloverdracht markeerde het einde van een verbouwingsperiode die bijna tien maanden in beslag nam.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Op 12 september 2017 werd gestart met de sloop van onder meer het sanitair en de installaties. Ook werd het volledige interieur verwijderd. Drie maanden later begonnen de bouwwerkzaamheden.

'Van het podium tot de stoelen in de zaal ...'

Tijdens de verbouwing werd vrijwel alles in en aan het gebouw onder handen genomen. De nieuwe, grote raampartijen in de voor- en zijgevel van het gebouw springen het meeste in het oog, maar wie het pand betreedt ziet dat er veel meer is veranderd. Van de entree tot het sanitair, van het podium tot de stoelen in de zaal: alles is vernieuwd.

Techniek

Na de sleuteloverdracht dankte Frans Lievens alle betrokkenen voor de inzet tijdens de verbouwing. De architect, de projectleider van de gemeente Middelburg en de uitvoerders van Bouwgroep Peters en Paree/ZVU werden nog eens extra in het zonnetje gezet.

Frans Lievens gaat de komende maanden met zijn team de schouwburg verder inrichten, de techniek inregelen en alles klaar maken voor een nieuw theaterseizoen.

Bestrating

De oplevering van het gebouw betekent overigens niet dat er de komende maanden geen werkzaamheden meer zijn rondom de schouwburg. Een aannemersbedrijf is deze week (in opdracht van de gemeente) begonnen met de werkzaamheden aan de riolering en bestrating rondom het gebouw. De rijbaan aan het Molenwater is tijdens deze werkzaamheden niet afgesloten voor het verkeer. Iedereen kan 'met gepaste snelheid' langs de werkplek passeren. Er zijn verkeersregelaars om de zaken in goede banen te leiden. Voor de bouwvak begint wordt het terrein opgeruimd en zijn de gegraven sleuven gedicht.

Kolken

Na de zomervakantie begint de tweede fase van de werkzaamheden. Dan beginnen de werkzaamheden aan een nieuw parkeerplein voor de schouwburg, waarvoor zaken als funderingen en boomgroeiplaatsen moeten worden aangelegd en kolken gegraven.

Als er geen tegenvallers zijn worden de laatste werkzaamheden in de tweede week van november afgerond.

King Lear

De officiƫle heropening van de schouwburg staat gepland op donderdagavond 4 oktober. Twee dagen daarna is er een open dag voor belangstellenden.

De eerste voorstelling die in de vernieuwde schouwburg wordt gegeven staat gepland voor vrijdag 21 september. Toneelgroep Maastricht speelt dan het stuk King Lear. Hoofdrolspeler Huub Stapel wordt in dat stuk omringd door een cast die bestaat uit onder anderen Wilfried de Jong, Dirk Roofthooft en Porgy Franssen.

Youp van 't Hek

Tussen de andere artiesten die voor komend seizoen zijn geboekt staan de namen van de cabaretiers Guido Weijers, Lebbis, Harrie Jekkers en Youp van 't Hek, andere artiesten zoals Ellen ten Damme, Johan Derksen en Richard Groenendijk en advocaat Gerard Spong. Ook biedt het podium ruimte aan voorstellingen zoals 'De kleine zeemeermin', 'Faulty Towers' en 'Backbone'.

Meer informatie over het programma in de schouwburg aan het Molenwater is te vinden op de website www.zeelandtheaters.nl.[l]